Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Šumperk » Boží muka, kříž, kaplička » Kříž u kostela - Bludov (kříž)

Kříž u kostela - Bludov (kříž) [37498]



Pískovcový kříž se zlaceným Ježíšem Kristem (krucifix) na podstavci s nápisem (Pochváln buď Ježíš Christus).

Krucifix (z lat. cruci fixus pověšený na kříž) je umělecké zpodobení ukřižovaného Krista. Skládá se z kříže a korpusu Ježíšova těla.

Kamenný kříž stojí na jižní straně kostela. Svým umístěním a podobou se zdá, že se kdysi jednalo o hlavní kříž na hřbitově, který se kolem kostela rozkládal a na němž se pohřbívalo do časů Josefa II. Této teorii by nasvědčoval i rok sepsání reversu - právě v této době, roku 1832 byl nepoužívaný hřbitov zcela zrušen a odstraněny veškeré jeho připomínky. Stalo se tak po asi padesáti letech, tedy až poté, co zemřely další dvě generace obyvatel a kdy citové pouto na hřbitov překryl závoj zapomnění a nevědomí. Je pravděpodobné, že hlavní kamenný kříž zůstal jako jediná památka zachován.

Reversem ze dne 10. srpna 1831 se zavázala obec Bludov udržovati jej, avšak svému závazku nedostála. Kříž hrozil sesutím, a proto byl nákladem kooperátora O. F. Ermise roku 1884 opraven. Na čelní straně je vysekán křesťanský pozdrav: “Pochválen buď Ježíš Kristus”, vzadu je uvedena zkratkovitá (a tedy ne zcela pravdivá) informace: “Pořídil P. Frant. Ermis 1884”. Sám P. Ermis v kronice píše, že jej dal opravit, nikoli pořídit.

(Doc. PhDr. Stanislav Balík, Ph.D.)


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)