Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Ostrovec - Lhotka (obec) [3744]



Obec Ostrovec-Lhotka má dvě místní části: Ostrovec a Lhotka. Obě obce leží v členitém terénu, svažujícím se strmě k východu do údolí Zbirožského potoka a k západu do údolí Mlečického potoka. V jejich bezprostřední blízkosti je něco málo polností z vnějšku obepnutých zalesněnými svahy. Obce o průměrné výšce 395 m n. m. odděluje pahorek ve výšce 415 m n.m.

Ostrovec, jméno udajně vychází z polohy kterou zaujímá mezi údolími a potoky, ostrov tak připomínající.

První zmínka pochazí z roku 1115 kdy byla knížetem Vladislavem darována Kladrubskému klášteru. Sedláček a Drachovský dále píší bez udání data a pramene, že ves byla darována, i se sousedni Lhotkou, Karlem IV. Buškovi z Kasepovic. Ten ho prodal l.p. 1366 Michalovi ze Sedlce. Roku 1384 byl pak v držení Michalova syna Michala z Ostrova (jak se také dříve Ostrovci říkalo). Dle Drachovského byla za držení jednoho z Michalů byla vystavena při zdejším dvoře tvrz. Jedinou zprávu o ní však máme z roku 1541, kdy jí Jiřík Osterský ze Sulevic prodal spolu se vsí a dvorem Janu Mladotovi ze Solopysk. Další zmiňovanou změnou majitele je pak změna z roku 1588 kdy Ostrovec získal Vilém z Landštejna na Krašově od Bohuslava Doupovce z Doupova. Dále pak Ostrovec náležel Křivoklátu, ale roku 1607 byl coby královský majetek připojen ke Zbirohu.

Rok zániku tvrzí neznáme, pravděpodobně k tomu došlo roku 1664, kdy na jejím míste vznikl novy ovčín, který však již dnes také neexistuje.

Lhotka, ves je prvně zmíněna roku 1362. Ve vsi bývala skelná huť a malý zámeček (kolem roku 1737) z tesaných dřev s pavlačí a věžičkou vystavěný Strojetickým ze Strojetic, ten však zcela shořel roku 1888.

V současné době jsou obě obce spojeny v jeden celek a jsou spravovány jedním obecním úřadem. Ve Lhotce se nachází prodejna se smíšeným zbožím a hospoda, které ke všeobecné spokojenosti slouží místním i lidem z okolí. Ostrovec se může pro změnu pochlubit mysliveckým sdružením KRÁLOVEC, které čítá kolem čtrnácti členů.
Obce jsou z větší části osídleny místními domorodci. Pozadu však nezůstávají ani chataři. Pod Lhotku spadá osmdesát a pod Ostrovec až sto třicet rekreačních objektů postavených převážně v malebném údolí Zbirožského potoka. Zde se můžete kochat nejen nádhernou přírodou, ale i z dálky obdivovat majiteli svědomitě udržované domky a chaty, které svým historickým vzhledem zanesou vaši duši do dob dávno minulých. Při těchto toulkách po našem kraji se určitě vyplatí nechat svůj zrak spočinout i na unikátní soustavě čtyř mlýnů, kterou tvoří Zímův roubený klepáč (starý cca 400 let), Němcův (poslední zmínka z roku 1600, od roku 1970 zde vyrábí el. proud Francisova horizontální turbína o výkonu 9 kW a hltnosti 360 l/s), Kalousův (z roku 1860, původně se zde vyráběla mouka) a Jankovský mlýn (v roce 1714 patřil mlýn ke zbirožskému panství, před tím Podmoklům v křivoklátském panství).
Né náhodou si místní krajinu oblíbili i filmaři. Střípky z našeho kraje najdete napříkad ve filmu Počkej až zhasnu z roku 2002 či v seriálu Ranč U Zelené sedmy, který se natáčel v prostředí v ostrovecké Hájenky o dva roky dříve. Z doby nebližší můžeme uvést seriál Náves, který se v roce 2006 zatoulal se svojí kamerou do Kalousova mlýna.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Ostrovec - Lhotka (obec) Rokycany



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)