Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Rakovník » muzeum, galerie » Expozice Kounovské kamenné řady - Kounov (muzeum)

Expozice Kounovské kamenné řady - Kounov (muzeum) [37402]



Areál Kounovských kamenných řad se nachází na vrchu Rovina přibližně 2 kilometry severně od obce Kounov. Areál řad je celoročně volně přístupný. Výchozím místem prohlídky řad je parkoviště před domem U Tří lip v Kounově. Z parkoviště vede k řadám žlutá turistická trasa. U poutní kaple svatého Vojtěcha můžete žlutou trasu opustit a dojít k řadám kratší cestou, označenou místním značením.
V domě U Tří lip v Kounově můžete navštívit stálou expozici věnovanou Kounovským kamenným řadám. Součástí expozice je prodejna suvenýrů s tématikou kounovských řad. V prodejně můžete zakoupit i jednoduchý průvodce po kounovských řadách.
Ke Kounovským kamenným řadám se rovněž můžete vydat po trase Naučné stezky Kounovské kamenné řady, která začíná u nádraží Mutějovice. Naučná stezka se však kounovským řadám věnuje pouze okrajově, její zaměření je především přírodovědné.

Stálou expozici věnovanou Kounovským kamenným řadám najdete v domě U Tří lip. Expozice shrnuje dosavadní výsledky bádání o kounovských řadách, naleznete zde řadu vzácných dokumentů, včetně prvního publikovaného článku o řadách z roku 1934, nejstarší známé fotografie řad z roku 1936 nebo nákresy řad z jejich archeologického průzkumu v sedmdesátých letech 20. století. V expozici se dozvíte i řadu zajímavostí o poutní kapli svatého Vojtěcha a o samotné obci Kounov, kterou vedle záhadných řad na vrchu Rovina proslavily například i zkameněliny prvohorní fauny.
Expozici najdete v domě U Tří lip. Součástí expozice je prodejna suvenýrů s tématikou Kounovských kamenných řad. V prodejně suvenýrů si rovněž můžete zakoupit jednoduché průvodce po kounovských řadách.
Parkoviště před domem U Tří lip je výchozím místem k prohlídce řad. Ke kamenným řadám, vzdáleným od Kounova cca dva kilometry, vás odtud dovede značená turistická trasa.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)