Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Mešno (obec) [3737]



Obec Mešno se nachází 11 km jižně od města Rokycan, průměrná nadmořská výška je zde okolo 485 m. Obcí prochází silnice II. třídy č. 117 a železniční trať č. 173 Rokycany – Nezvěstice, osobní dopravu zajišťuje autobusová linka Spálené Poříčí - Rokycany.

První zmínka o obci se datuje do 13. století rokem 1352 se začínají také psát dějiny zdejšího kostela, který v roce 1898 vyhořel. V současné době kostel Nejsvětější Trojice v Mešně, který byl vysvěcen r. 1902, slouží potřebám místních věřících. Jsou zde slouženy poutní mše a při zvláštních příležitostech.

Škola v Mešně byla založena, jako jedna z prvních v okrese, v roce 1587. Roku 1858 byl položen základní kámen nové školy, ve které se učilo až do r. 1967. Nyní je budova po rekonstrukci a slouží místnímu obecního úřadu.

V dnešní době žije v Mešně cca 92 stálých obyvatel. Lidé obci vždy udržovali a udržují dodnes staré zvyky a tradice, např. velikonoční koledu, stavění májky, velké staročeské poutě a podobně.

Rozhodně nelze opomenout činnost místního hasičského sboru, který v r. 2000 oslavil 100 let svého založení. Také zde působí myslivecké sdružení, které napomáhá ochraně zvěře.

Pro obyvatele obce je důležitá pitná voda, která je přiváděna místním veřejným vodovodem, k současným technických vybavením Mešna patří i kanalizace. Domácím občanům a návštěvníkům slouží též víceúčelové hřiště, které je aktivním místem příjemného odpočinku a relaxace. V dohledné době bude v Mešně dokončen také areál pro odpočinek dětí i dospělých.

Hluboké lesy, členité a romantické okolí a čistá příroda, tím vším se může obec Mešno , která je mezi návštěvníky našeho regionu oblíbenou a vyhledávanou oblastí, pochlubit. Máte – li zájem o informace o naší obci, nabízíme Vám je na těchto prezentačních stránkách.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Mešno (obec) Rokycany



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)