Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Středočeský kraj » okres Praha-západ » muzeum, galerie » Muzeum nočníků a toalet - Třebotov (muzeum)

Muzeum nočníků a toalet - Třebotov (muzeum) [37299]




Veřejný provoz Muzea v podobě stálé výstavní expozice bude ukončen k 28. 2. 2018

Prohlídka trvá cca 1 hodinu, nejdříve navštívíte větší část muzea, která je uspořádána do dvou místností, a to na expozici nočníků a expozici toalet.

Druhá část muzea je menší, jsou zde umístěné dětské toaletní židličky, nočníky, urinály a další kuriozity, které byly zakoupené v posledních dvou letech, tudíž po otevření první části muzea a mapují rozvoj sbírky.

Poslední část prohlídky probíhá v zahradě, kde na vlastní oči uvidíte zakladatele sbírky, tzn. gotický prevét a barokní přístavbu suchého záchodu, dále pak moderní skulpturu autora Pavla Opočenského, doplněnou dalšími jeho díly.

Pro skupinu od dvaceti osob je možné domluvit libovolný termín v průběhu celého roku.

V naší sbírce si prohlédnete téměř 600 nočníků, od obyčejných až po ty, které svým dekorem připomínají spíš přepychové polévkové mísy. Zajímavými kusy jsou například nočníky hotelové, které byly vyráběny v malých sériích pro zadavatele. VIP kolekci tvoří solitery s popisem původu. Uvidíte nočník vyrobený pro Napoleona Bonaparte, nočník z Lincolnovy ložnice Bílého domu, nočník, který pravděpodobně patřil čínskému císaři z Dynastie Čching a středověkou vykopávku z Nizozemí. Nočník, na který usedal jako malý kluk, nám věnoval i Laďa Kerndl.

Nočníky bývají nejčastěji kruhového, někdy mnohohranného tvaru, bez poklice či s poklicí, většinou s jedním uchem, ale vyskytují se i se dvěma. Nejrůznějších dekorů – plastické tlačené, malované, v pozdějších obdobích se používaly obtisky pod glazurou i na ní. Drahé kusy mívaly krabici na uložení či přepravu, v pokojích byly ukládány pod postel, pokud měly být skryté v interieru, schovávaly se v nočním stolku, mycím stolku, nebo ve speciálně vyrobených komodách a židlích. V naší sbírce máme například porcelánový nočník s porcelánovou schránku z Itálie.

Nočníky se vyráběly z rozličných materiálů: dřevo, porcelán, kovy – cín, stříbro, zlato, měď, později hliník, ve 20. stol. ze smaltovaných plechů, což se ukázalo být nevýhodné, protože se snadno otloukly a v poškozených místech se mohly držet bakterie. Dnes jsou z hygienických důvodů tyto výrobky vyrobeny z nerezové oceli nebo umělé hmoty.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)