Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Přerov » kostel, kaple, synagoga » Kostel Sv. Václava - Tovačov (kostel)

Kostel Sv. Václava - Tovačov (kostel) [37156]

Kulturní památka (KP)

Farní kostel sv. Václava byl postaven v letech 1788 - 1793 na místě původního gotického kostela, který byl připomínán již v roce 1359. Stavbu v barokním stylu zahájil stavitel František Schwarz, který však v průběhu stavby zemřel. Stavební práce pak dokončil kroměřížský stavitel Jan Herburger. To vše se událo za faráře Josefa Morávka a majitelů tovačovského panství hrabat z Kuenburgu.
V interiéru kostela, vedle hlavního oltáře, jsou umístěny sochy sv. Cyrila a Metoděje od tovačovského sochaře Frietsche. Oltářní obrazy jsou dílem vídeňského malíře Dominika Kindermanna, menší obrazy jsou od Ferdinanda Lichta. Sochařská výzdoba je od Ondřeje Schweigla z Brna. Barokní zpovědnice pochází z roku 1777 a zhotovil je vyškovský stolař Kristián Richtr. Velmi vzácná je dřevěná socha „Tovačovské madony" od neznámého autora, pocházející z 2. poloviny 14. století. Dnes je umístěna v arcibiskupském muzeu v Olomouci. Při opravách kostela v polovině minulého století byla vybudována „Sarkandrovka" - kaple, připomínající zajetí a krátké věznění sv. Jana Sarkandera v našem městě, než byl převezen do Olomouce.
Pod kostelem se nachází krypta - hrobka pánů tovačovského zámku. Na konci 2. světové války byl kostel při náletu značně poškozen a všechna barevná okna z roku 1866 byla zničena. Obnovena pak byla v roce 1949 Karlem Klaškou z Brna.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)