Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Sedlíšťka (osada) [37155]



Osada Sedlíšťka byla registrována za krále Přemysla Otakara I. v roce 1226, kdy se zde usadil neznámý osadník. Nejstarší písemná zpráva zmiňuje jako prvního majitele Bluda de Morassicz de Sedlisek. Další písemný údaj o Sedlíšťce pochází z roku 1383. Poté v pramenech následuje až písemná zpráva z vysokomýtské „Knihy bílé úzké“ z roku 1443, která uvádí jako majitele Cubu ze Sedlištěk. V době husitských válek a při vpádu uherského krále Matyáše za vlády Jiřího z Poděbrad došlo v této oblasti k rabování a plenění. Při této invazi byla ves pravděpodobně zničena. Přibližně roku 1505 se zbývající část vsi dostala do majetku města Vysokého Mýta. V roce 1547 byla ves Sedlíšťka Vysokému Mýtu odňata a přidána Královské komoře, avšak již roku 1549 byla Vysokému Mýtu navrácena, a to i s mlýnem, dvory kmecími a platem, který připadal na dny sv. Jiří a sv. Havla a činil 36 kop grošů, 16 slepic, 7 věrtelů ovsa a 232 vajec. Po třicetileté válce, kolem roku 1670, byla v Sedlíšťce jen jedna obydlená chalupa sester Drbalových.
Koncem 17. století dostal toto pusté místo k založení nové vsi sedlák Jan Kurka. Později přišlo dalších 6 sedláků a ves se začala znovu probouzet. V roce 1756 zde na řece Loučné nechal Jan Koráb postavit mlýn. Popluží patřilo stále Vysokému Mýtu. V roce 1853 zničil téměř celou ves úmyslně založený požár. Zůstal po něm jen kamenný mlýn, který byl jediným významným stavením ve vsi. V době první republiky patřil Františku Marešovi. Od roku 1921 vyráběl válcový mlýn s moderním vybavením elektrickou energii pro část obce. Od roku 1850 do roku 1964 byla Sedlíšťka samostatnou obcí. Roku 1964 se spojila s obcí Radhošť. Důležitou událostí bylo vybudování železniční stanice Sedlíšťka, která má dodnes pro obec a okolí velký význam.
V obci byla jen jedna hospoda. I přes malý počet obyvatel zde vznikl jak Sbor dobrovolných hasičů, tak Tělocvičná jednota Sokol. Velká obecní knihovna měla přes 800 svazků. Roku 1896 byla v obci v č.p. 1 založena kampelička, která byla zrušena až v roce 1948. Roku 1945 proběhlo v obci napojení na elektrickou síť, plynofikace přišla na řadu až v roce 1999.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Sedlíšťka (osada) Svitavy
obec, osada Sedlíšťka (osada) Ústí nad Orlicí



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)