Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Zlín » obec, část obce (osada) » Svatý Štěpán (městská část)

Svatý Štěpán (městská část) [37076]



Obec rozkládající se podél Rozklinského potoka, v malebném údolí, jehož západní hřbet tvoří kopec Doubrava, východní hřbet pak kopce Rozklíní a Nadříčí. Rozklinský potok je pravým přítokem řeky Vláry, do níž se vlévá 5 km jižně od Brumova. Železniční stanice na trase Brno-Trenč. Teplá ve Vlárském průsmyku, obec vzdálena asi 3 km východním směrem od Bylnice, nádmořská výška 325 m. Výměra katastru obce 1 120 ha.

Názvy tratí: Petrostudně, Rozklíní, Pláňava, Podloučí apod.

Původně zde bývalo několik samot, jejich obyvatelé pracovali na panské pile na Vláře (v místě dnešní myslivny). Osada Štěpán vznikla jako dělnická kolonie kolem sklárny, kterou v těchto místech v roce 1815 založil hrabě Štěpán Ilešházy, který ji také po sobě nazval. Původní název osady zněl Svatý Štěpán, ale v lidovém podání byla osada označována jako Nová Huť (na rozdíl od Staré Huti v Sidonii).

Místní sklárna náležela do roku 1850 pod správu brumovského panství, pak byla pronajata Josefu Schreiberovi, který ji roku 1876 přenechal svým synovcům Emanuelu a Maxovi Gopfertům, ti však v roce 1884 zastavili provoz, který byl obnoven až v roce 1893. Od roku 1895 měl sklárnu v nájmu Vincenc Schreiber. Sklárna ve Štěpáně zanikla následkem hospodářské krize ve třicátých letech (viz Sidonie).

Škola byla ve Štěpáně založena roku 1836, s vyučováním jak v českém tak v německém jazyce. Před rokem 1880 se tato původně tovární škola stala veřejnou, vyučovalo se již jen česky. V roce 1890 byla rozšířena. Ještě v sedmdesátých letech zde existovala jednotřídní škola, pak přeměněna na mateřskou.

Za okupace sídlila ve Štěpáně německá pohraniční a celní stráž, v roce 1943 byla právě Němci zřízena železniční zastávka. Štěpán byl osvobozen 1. května 1945.

V objektech bývalé sklárny bylo již v roce 1947 založeno dřevozpracující družstvo Vlára a v roce 1958 zde zavedl provozovnu také MEZ Brumov. V roce 1958 zde bylo založeno zemědělské družstvo, které však bylo později začleněno do státních statků.

Jedinou architektonickou zajímavostí je zdejší kaplička.

Počet obyvatel ve Štěpáně kolísal, v roce 1870 zde žilo 300 obyvatel, tento stav se udržel až do třicátých let tohoto století, kdy v roce 1930 zde žilo asi 500 obyvatel. Tento počet po válce opět poklesl (roku 1950-450 obyv.) a v současné době má Štěpán opět kolem 500 obyvatel. V roce 1965 byl zrušen původní název Svatý Štěpán a dále používáno pouze označení obce Štěpán, od listopadu 1990 návrat k původnímu názvu.

Svatý Štěpán byl původně součástí Bylnice, od roku 1954 byl samostatnou obcí a v roce 1976 připojen jako místní část k městu Brumov-Bylnice.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Svatý Štěpán (městská část) Zlín



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)