Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Březina (obec) [3707]



Lokalita obce Březina se v historických pramenech připomíná k roku 1379. Její dějiny jsou však mnohem starší. Na nedalekém vrchu Hradiště (619 m n.m) se dochovaly zbytky předhistorického hradiště s dvojnásobným kamenným valem.Jde o jedno z nejstarších slovanských hradišť na území středozápadních a západních Čech. Jediné slovanské hradiště na okrese Rokycany. Významný doklad pronikání slovanského obyvatelstva do neosídleného lesnatého území. 

V letech 1379 - 1651 se Březina stala sídlem panství, které bylo spravováno z hradu. "Hrad Březina postaven byl Jindřichem z Elstenberka, který tu ještě r. 1389 sídlo měl. Po něm následoval r. 1398 Jan Žid z Vetlé, r. 1402 Václav ze Švamberka, r. 1410 Něpr Duč, r. 1439 Harant a Lvík, bratři z Vařin. Potomek jejich Jan Harant prodal r. 1498 Březinu Zbyňkovi z Buchova a tento r. 1499 Bohuslavovi ze Svinař za 1 500 kop grošů. Tehdáš náležely k Březině Volduchy, část Přívětic, Kříše, Stupno, Chomle a Darová, pustá ves. Právo podací vykonávali majitelé panství ve Stupně, Přívěticích a Chomli.R. 1673 přešla Březina v majetek Maxmiliána Františka Boryně ze Lhoty, r. 1682 v držení Innocenta z Bubna, r. 1758 dostala se Janu hraběti ze Šternberka a zůstala od těch dob stále v rodě jmenovaném ".(Viz.citace z historického zápisu) Na začátku 50.let 17.století se centrum panství a sídlo šlechty stěhuje do nedalekých Radnic a již v 60.letech téhož století se o hradu mluví jako o pustém. V polovině 17.století v obci Březina žilo 5 sedláků, 3 chalupníci, zahradník. Počatkem 18.století tu hospodaří 9 sedláků včetně kováře a mlynáře. Mlýn v obci stál již před rokem 1600. V roce 1730 je popisován jako jednokolový na nestálé vodě. Mlýn na čp.59, později zvaný Ecklův, byl činný ještě během druhé světové války, ale v roce 1947 doklapal. Od druhé poloviny 18.století fungovala v režii vrchnosti ve vesnici krčma. Farou patřila Březina k obci Stupno a v polovině 18.století sem docházelo 74 věřících.

Na počátku 19.století nechali majitelé radnického panství hrabata Sternberkové na Březině postavit zámek. Jeho vlastníky jsou i v současné době. Nejznámějším představitelem rodu byl hrabě Kašpar (1781 - 20.prosince 1838 zemřel na zámku v Březině), který se věnoval mineralogii, botanice a paleontologii. Kašpar Sternberg byl jedním ze zakladatelů Národního muzea a založil i zámecký park na Březině. Nechal zde vysadit řadu vzácných stromů a dřevin. Bohužel řada rostlin nevydržela krutou zimu v roce 1929, případně v dalším období zplaněla. Sternbergové nechali upravit zříceninu původního středověkého hradu na letní romantický pavilonek Salon a cestu na vrch Hradiště, kde byl vybudován dřevěný altánek (Obnoven v r.2001).Podle pověsti byl jedním z návštěvníků zámku a parku J.W.Goethe, jehož jméno nesl i jeden z buků vysazený u jezírka. Bezesporu nejznámějším návštěvníkem však byl herec a nepřekonatelný komik Vlasta Burian, který sem velmi rád jezdil na svoji lesní chatu pod vrchem Hradiště.(Chata "Buriánka" byla v padesátých letech přeštěhována mimo pozornost veřejnosti a sloužila jako provozní zařízení st.lesů).V obci se dodnes udržel název původního místa - "U Buriánky". V roce 1886 byla v obci zřízena malotřídka. 22.listopadu 1903 byla vysvěcena patrová budova školy jejíž činnost byla ukončena v roce 1976. 

Obec Březinu spravoval v letech 1850 - 1945 obecní úřad, do roku 1990 místní národní výbor. 24.11.1990 byla obnovena správa obecního úřadu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Březina (vojenský újezd) Vyškov
obec, osada Březina (obec) Rokycany
obec, osada Březina (obec) Brno-venkov
obec, osada Březina (obec) Jičín
obec, osada Březina (obec) Jindřichův Hradec
obec, osada Březina (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Březina (obec) Svitavy
obec, osada Březina u Křtin (obec) Brno-venkov
obec, osada Březina (osada) Olomouc
obec, osada Březina (obec) Brno-venkov
obec, osada Březina (osada) Vyškov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)