Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Prachatice » muzeum, galerie » Muzeum železnice - Nové Údolí (muzeum)

Muzeum železnice - Nové Údolí (muzeum) [37064]



Naše malá expozice je umístěna v historickém chladícím vagonu z 20. let minulého století. Minout jej nemůžete, vidíte jej ihned po výstupu z vlaku, tesně za železniční zastávkou Nové Údolí.

Začali jsme jej budovat s cílem zachytit a zachránit písemné, obrazové i trojrozměrné památky, připomínající život v Novém Údolí a v jeho okolí, a dále pak představit návštěvníkům podivuhodný svět pošumavských lokálek.

Díky získání unikátní sbírky fotografií z pozůstalosti bývalého čs. přednosty stanice Haidmühle, p. Fajfrlíka se nám podařilo dát expozici základ, která se postupně rozrůstal díky darům a zápůjčkám mnoha pamětníků a jejich potomků od nás i ze zahraničí. Postupně tak naše sbírka přerostla prostorové možnosti muzejního vagonu a dnes z ní můžete spatřit výběr toho nejlepšího.

Postupem času se ukázalo, že co není přivařeno a přišroubováno, to zmizí... Sběratelská vášeň prostě nezná mezí. A tak jsme se zaměřili spíše na obrazové dokumenty a fotografie, které se snadno dají vyměnit. I tak apelujeme na zájemce - rádi vám fotografie poskytneme třeba e-mailem. Zadarmo jsme je získali, zadarmo je dáme... A tak se některé části našich sbírek již objevily třeba v knihách Zdeňka Roučky. Nakonec, fotografie řekne více než suchý popisek a život zašlých časů je snadněji přístupný i pro děti.

Expozice je koncipována jako časová linie od doby budování zdejších tratí, přes předválečný zlatý věk, okupaci, osvobození, dobu komunistické diktatury a hraničního pásma až po současnost. Mnohé dokumenty a fotografie jsou unikáty, které nebyly dosud publikovány.

Odměnou za naše snažení jsou občasná setkání s pamětníky, z nichž někteří se dokonce na fotografiích i poznali jako děti!

Expozice ve vagonu není zrovna v ideálním stavu, v jakém bychom si ji přáli. Po každé zimě nám výstava trochu zchátrá...Vše je otázkou peněz. A tak postupně hodláme expozici přebudovat, fotografie přetisknout na trvanlivé plasty a výstavu doplnit nějakým technickým zařízením (digitální fotorámečky) pro presentaci dalších fotografií, které se již do vozu nevejdou. Těšit se můžete i na kompletní uniformu pohraniční stráže a další libůstky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)