Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » kostel, kaple, synagoga » Kaple Božího hrobu - Mikulov (kaple)

Kaple Božího hrobu - Mikulov (kaple) [37058]



Kaple Božího hrobu byla postavena jako součást křížové cesty na Svatý kopeček v Mikulově.  Iniciátorem výstavby poutní cesty byl tehdejší majitel mikulovského panství olomoucký biskup kardinál František z Dietrichsteina (1570 - 1636). Vzorem pro tuto stavbu byla poutní cesta Sacro Monte di Varallo v severní Itálii, která napodobuje svatá místa ve městě Jeruzalámě. Přesné datum vstavby není známé, z dostupných pramenů však lze odvodit, že patří do původního komplexu staveb z doby kolem roku 1630. Z dochovaných nápisů na stěnách kaple je zřejmé, že byla navštěvována poutníky již v roce 1644.

Stavba má polygonální tvar a v interiéru je rozdělena do dvou částí - vstupní prostor a vlastní Boží hrob. Přístupové schodiště tvoří třicet tři schodů, které symbolizují délku života Ježíše Krista.

Stavba je napodobeninou původního jeruzalémského Božího hrobu, do kterého byl Ježíš uložen po té, co zemřel na kříži za spásu světa, a ve kterém tři dny odpočíval až do svého zmrtvýchvstání. Na důkaz že žije, se pak ukázal svým učedníkům, kteří zprávu o jeho vítězství nad smrtí hlásali všem národům.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)