Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Olomouc » obec, část obce (osada) » Olomouc - Hodolany (městská část)

Olomouc - Hodolany (městská část) [37035]



Původní malá obec stála za řekou Moravou nad soutokem s Bystřicí. Nejstarší název má tvar Hodiňany, což vede k názoru, že její původní obyvatelé sem přišli od Hodonína z jižní Moravy.

První písemná zmínka o vesnici Hodolany se datuje do roku 1228. Na pečeti můžeme spatřit pluh ve vavřínovém věnci, který připomíná zemědělský charakter obce. Její velké území bylo zasaženo stavbou olomoucké pevnosti v polovině 18. století, kdy byla zbourána nejbližší část vesnice. Později do katastru zasáhla stavba železnice, která nyní rozděluje její území na dvě poloviny.

Od roku 1257 se obec stává majetkem olomouckého biskupství a od roku 1275–1848 pak majetkem olomoucké kapituly. V roce 1787 vzniká v katastru Hodolan malá obec Rolsberk jejiž kanovníkem byl tehdy Josef z Rolsbergu. Obec pak zaniká v roce 1935. Dnes po ní zůstal pouze název „Rolsberská ulice“.

Až v roce 1907 byl  v Jiráskově ulici postaven kostel Panny Marie, Pomocnice křesťanů. Samostatnou farností se pak Hodolany staly v roce 1940.

V roce 1913 povýšil Hodolany na město císař František Josef I. Samostatnost města netrvala dlouho, protože hned v roce 1919, při vyhlášení tzv. Velké Olomouce, se město Hodolany sloučilo s městem Olomouc. 

Z roku 1927 pochází novější kostel Církve Československé v ulici Hodolanské. Je to funkcionalistická stavba. Na schodišti je ve schránce prsť z památných bojišť legionářů a pamětní deska z roku 1933.

V Hodolanech můžeme najít několik pamětních desek připomínajících oběti tragických událostí. Na budově školy v Hodolanské ulici je to pamětní deska věnovaná obětem nacismu z let 1939 - 1945. Také v prostorách hlavního nádraží je pamětní deska připomínající 22 jmen železničních zaměstnanců, kteří položili život za vlast v dobách okupace a v květnovém povstání. Svoje padlé a umučené zaměstnance si připomínají uvnitř bývalého závodu Kosmos, kde můžeme najít i kovovou sochu slévače "Borisa", která vzdává čest svoji práci. Na škole v Hálkově ulici v Nových Hodolanech se na pamětní desce z roku 1996 pod šesticípou hvězdou připomíná, že škola sloužila ke soustřeďování židovských obyvatel Olomouce před jejich deportací do koncentračních táborů. V pěti transportech bylo z města odvlečeno 3499 osob, z nichž 3211 zahynulo a jen 288 našich bývalých spoluobčanů přežilo.

Další tragické události nemají připomínku v Hodolanech, ale na hřbitově na Nové Ulici. Zde stojí pomník s pamětní deskou, který připomíná, že na území Hodolan ve sběrném táboře v letech 1945 - 46 přišlo o život 544 občanů německé národnosti. Před jejich odsunem byli soustřeďování do zdejšího tábora, odkud odcházeli za prací a mnozí zde našli svoji smrt.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Olomouc - Hodolany (městská část) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)