Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Jihlava » kostel, kaple, synagoga » Kostel bl. Juliány z Collalto - Brtnice (kostel)

Kostel bl. Juliány z Collalto - Brtnice (kostel) [36996]


    další pojmenování: zámecký nebo klášterní

  Klášterní nebo též zámecký kostel dali postavit Brtničtí z Valdštejna jako evangelickou modlitebnu svatého Matouše. Byla to prostá jednolodní stavba v renesančním slohu s gotickými prvky v systému opěr a v řešení kružeb oken.
   Po převzetí panství Collalty byl kostel přestavěn pro potřeby přilehlého kláštera Paulánů podle plánů Itala G. B. Pieroniho. Půdorys byl doplněn bočními kaplemi, do čela kostela postaveno kněžiště se sákristií a oratořemi. Interiér byl vyzdoben štukovými dekoracemi. Vstup do kostela byl řešen lehkou arkádou nad níž byla vystvěna poměrně mohutná věž. Prostá goticko-renesanční modlitebna byla barokní přestavbou změněna na katolický chrám, který byl roku 1641 zasvěcen Panně Marii.
   V roce 1784 však byl kostel odsvěcen a přilehlý klášter zrušen. Nového vysvěcení se kostel dočkal až v roce 1831, kdy byl zasvěcen ve jménech svatého Karla Boromejského a blahoslavené Juliány z Collalto.
   Hlavní oltář je ojedinělou prací secesního slohu z pražské dílny Františka Anýže z roku 1914. Kostel dne slouží jako kostel filiální při brtnické farnosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)