Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihočeský kraj » okres Český Krumlov » pension » Domek Kata Matěje - Český Krumlov (penzion)

Domek Kata Matěje - Český Krumlov (penzion) [36948]


Popis | Cestovní deník | Kontakty | Mapa | Ceník | Fotogalerie | Recenze | Propagace | Upravit text | Objednat ubytování
    (přímý kontakt na provozovatele)

2 2

Penzion "Domek kata Matěje" se nachází v historickém centru města u Budějovické brány,cca 3 min. od zámku a 5 min od náměstí.

Dům pochází z poloviny 16. stol. Dle dochovaných archivních záznamů měl v něm kdysi sídlo městský kat Matěj, zvaný Dobrák, který proslul tím, že se snažil co nejvíce zmírnit utrpení odsouzených nešťastníků a mnoho jich zachránil před jistou smrtí.
Proslul také jako lidový léčitel a svérázný ranhojič a byl velmi oblíben jak u městské chudiny, ale velmi si ho považovali i bohatí měšťané. Pověst vypráví, že si ho pro jeho lidovou moudrost mnohokráte pozval " ke slyšení " (neboli pro radu) samotný Petr Vok z Rožmberka, když měl učinit nějaké závažné rozhodnutí.

Dívku Amálku z bohaté měšťanské rodiny Kosmatů, která byla neprávem obviněna a odsouzena k popravě s nasazením vlastního života zachránil. Byla sice popravena, ale později se objevila jako Matějovo manželka, se kterou měl sedm dětí, vesměs vážených občanů města. Tato záhada, kterou zmiňuje i dobový kronikář města nebyla nikdy vysvětlena. Pokud se stanete našimi hosty, dozvíte se jak to tenkrát bylo, je to velice zajímavé a určitě se dobře pobavíte !!

V pozdějších dobách zde měl domov hlavní hajný rožmberského panství. Domek je velice citlivě zrekonstruován s důrazem na uchování původního historického rázu a zachování tehdejší středověké atmosféry.

Stylový nábytek byl vyroben dle starých dobových rytin, aby co nejlépe dokresloval celkovou kouzelnou atmosféru domu.

Jsou zde pouze 4 pokoje (dvou, třílůžkový,apartmán pro 5 osob a apartmán pro 2 osoby), takže je zde velice klidná intimní atmosféra poskytující absolutní soukromí pro vítané návštěvníky. Z každého pokoje je překrásný výhled na zámek a zámeckou zahradu.

Vřele doporučujeme pro návštěvníky, kteří mají rádi atmosféru starých zašlých časů a chtějí prožít noc v romantickém a fantazii rozvíjejícím prostředí.
Ocitnete se v nefalšovaném středověku (ovšem s komfortním zázemím) a pocítíte neskutečně příznivou atmosféru a příjemnou pohodu, která z domu vyzařuje.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)