Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Hodonín » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Václava - Petrov (kostel)

Kostel sv. Václava - Petrov (kostel) [36809]



Obec Petrov měl kostel s farou již počátkem 15. století. Nechal jej postavit Petr II. z Kravař, který je také zakladatelem samotné obce Petrov. Osudy prvního kostela byly pohnuté nespočtem válečných tažení Turků a Uhrů. Proto se původní kostel do dnešních dnů nedochoval. Po třicetileté válce a nájezdech Uher zůstala z kostela a fary jen zřícenina s věží. V této době byla zničena většina památek na tomto území mezi Uhry a Čechami. 
Strážnicko bylo do roku 1620 převážně protestantské. Po bitvě na Bílé hoře došlo ke změnám i tu. V Petrově nebyl zničen jen kostel, ale i modlitebna se hřbitovem na okraji obce v částech obce dříve označovaných jako Za sborem a Kostelnicko.
Základní kámen nového kostela byl v květnu roku 1995 posvěcen samotným papežem Janem Pavlem II. Základní kámen pak položil arcibiskup olomoucký Jan Bosko Graubner. Slavnostní položení základního kamene proběhlo dne 28. září 1997, v den svátku sv. Václava. Tím vznikla v Petrově nová tradice - v tento den se od roku 1997 každoročně slaví Svatováclavská církevní slavnost.
Zvon v kostele sv. Václava v Petrově poprvé zazněl v roce 1999. Na kostel byly pořádány sbírky v Petrově, Sudoměřicích, Strážnici a jiných městech. Kostel sv. Václava vysvětil dne 30. září 2000 petrovský rodák pater Josef Koštuřík.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)