Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Seč (obec) [3679]



Obec Seč je malebná víska ležící v západních Čechách, v okrese Plzeň - jih. Naleznete ji 3 km západně od města Blovic a zhruba 20 km jižně od města Plzně. V těsné blízkosti obce Seč vede hlavní silniční tah z Plzně do Českých Budějovic. Obec Seč prošla dlouhým historickým vývojem.

Již z roku 1318 pochází první písemná zmínka o Seči, ve které jsou zmiňována jména Oldřicha a Předlíka ze Seče. Dále je také znám Jan ze Seče, který byl patronem zdejšího kostela a to v roce 1358. Farní kostel se pak připomíná roku 1384.

Velmi významným obdobím je konec 17. století. V této době dochází v Seči ke stavebnímu rozmachu. Postavilo se několik objektů, z nichž některé zdobí naši vesničku dodnes. Mezi nejvýznamnější patřily stavby kostela, kaple sv. Barbory, školy a špitálu. Za zmínku stojí také bývalý panský hospodářský statek, který leží za návsí. Z původního statku se do dnešních dnů zachovala klasicistní obytná patrová budova s mansardovou střechou. Mnoho dalších informací o obci Seč, a nejen o ní, můžete načerpat v našem nově zřízeném informačním centru. Toto informační centrum je umístěno na volně přístupné ploše, asi tak 50 m pod kostelem. Slouží veškerým návštěvníkům Seče a zejména pak i cykloturistům, pro které je zde připraveno odpočinkové sezení.

Více o obci Seč můžete objevit také zde, na těchto internetových stránkách, a to zejména v rubrice O obci Seč a ve Fotogalerii. V rubrice Aktuální informace se pak dozvíte o aktuálním dění a životě v obci Seč.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Seč (obec) Plzeň-jih
město, městys Seč (město) Chrudim
obec, osada Vidlatá Seč (obec) Svitavy
obec, osada Seč (osada) Prostějov



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)