Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Měchonice (osada) [36747]



Vesnice středověkého původu ležící mezi obcemi Dolní Pohleď a Pertoltice. Nejstarší zmínka z roku 1399. Roku 1654 obývali vesnici Měchonice celkem 3 hospodáři a 1 sedlák.

Vesnice Měchonice se nachází asi 5km východně od Zruče nad Sázavou, na mírně svažité terase nad údolím řeky Sázavy. Vesnici tvoří řádka pěti usedlostí po obou stranách cesty, která ve vesnici prakticky končí. Asi 1km západně od vesnice se nachází Měchonický dvůr. Z mapy stabilního katastru vyplývá, že jádrem zástavby, respektivě pozůstatkem středověké situace jsou usedlosti čp.2 a 4, třetí v Berní rule uvedenou usedlost nelze lokalizovat, je pravděpodobné, že byla situovaná mimo jádro dnešní obce. Nejasná je ebsence vesnice v Rustikálu Tereziánského katastru v počátku 18.století. Roku 1838 byla již usedlost čp.2 rozdělena na dvě části (čp.2 a 5)a od usedlosti čp.4 byly odděleny chalupnické usedlosti čp.3 a 6. V dnešní zástavbě rozdíl mezi staršími a dodatečně vzniklými usedlostmi jak parcelaci dvorů, tak va vlastní zástavbě zanikl.
Ve starším období do konce 18.století zcela převažovaly v zástavbě vasnice stavby roubené. Ještě mapa stabilního katastru z roku 1838, která je nejstarším dokladem půdorysné situace obce, zachytila všechny objekty kromě domu a stodoly usedlosti čp. 6 žlutě, tedy s převahou spalných konstrukcí. Zděné přestavby probíhaly v průběhu celého 19.století, obdobně jako v ostatních regionech lze usuzovat na starší uplatnění zděných konstrukcí v hospodářských částech domů (chlévy), případně semostatných chlévech, později následovaly přestavby obytných částí a stodol. Zděné objekty byly samozřejmě dále upravovány, většina dnešní zástavby má střechy opraveny roku 1923 (po vichřici) a novodobou úpravu průčelí.

 Všechny domy v osadě Měchonice byly do dnešní podoby přestavěny asi v této době: Dům č. 2 1928-1932 Dům č. 3 1933-1936 dům č. 5 1931-1932 (To byl náš dům, já jsem se narodil ještě ve starém domě, který otec hned zboural) domy 4 a 6 1934-1937 Všechny domy byly přestavěny ze starých, jen dům č. 5 i jeho hospodářské budovy byly postaveny na novém místě (bývalém poli). Jsem pamětník a ostatní vím z vyprávění mých předků.Jiří Jantač 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Měchonice (osada) Kutná Hora



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)