Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » rezervace, přír.zajímavost » Sokolnická obora - Sokolnice (obora)

Sokolnická obora - Sokolnice (obora) [36729]



   Obora Sokolnice se nachází jihovýchodně od Brna mezi obcemi Kobylnice a Sokolnice, v úd olí Zlatého potoka (Říčky), který protéká jejím středem. Vznikla v roce 1750, kdy zde hrabě Leopold Dietrichstein rozšířil zámecký park k loveckým účelům. Další rozšíření provedl v roce 1850 hrabě Mitrovský, který založil bažantnici.
   V současné době je obora ve správě polesí Bílovice nad Svitavou Školního lesního podniku Masarykův les Křtiny Mendelovy univerzity v Brně.
   Obora má výměru 53,16 ha, z toho je 46,19 ha les, 4,44 ha pastviny, 0,55 ha vodní plochy, a 1,98 ha ostatní plochy. Dřevinná skladba je tvořena převážně listnatými stromy, převládá jasan a dub. Některé stromy dosahují uctyhodného stáří a jsou památkově chráněny. Jehličnany jsou zastoupeny pouze smrkem.
   V oboře je chována tato zvěř: daněk evropský, jelen sika Dybowského, srnec obecný, zajíc polní, bažant obecný a veverka obecná.
   Oboře dominuje alej tvořená jírovcem maďalem (kaštanem). Zajímavostí je historická zeď Obory Sokolnice, která pamatuje Bitvu tří císařů v roce 1805.
   V roce 2012 byla zřízena načná stezka s informačními panely, které návštěvníka seznámí s počátkem obornictví, chovnou zvěří v oboře, lužním lesem ve zdejší oboře a s historií obory.

Vstup do Obory je z Kobylnice vchodem u hřbitova, ze Sokolnice vchodem ze zámeckého parku. Vstup do Obory je pouze pro pěší. Jízda na kole je zakázána. Chodit se může jen po vytýčené trase.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)