Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Kříže - Prace (kostel)

Kostel sv. Kříže - Prace (kostel) [36634]

Kulturní památka (KP)

Nejstarší a nejvýznamnější historickou památkou obce Prace je kostel Povýšení svatého kříže. Kostel na návrší nad obcí byl vystavěn kolem roku 1274 v románském stylu.
Při dvojím obléhání Brna švédskými vojsky za třicetileté války v letech 1643-1645 byl kostel téměř zbořen, zvony a cenné předměty byly odcizeny.
Kostel byl znovu od základů vystavěn v letech 1728-1730, ze zbytků starého zbořeného kostela, vlastními prostředky osadníků. Před rokem 1805 je kostel popisován jako barokní s jednou lodí. Věž kostela byla kulatá s dvěma patry. Délka kostela činila 8 m, šířka 10 m a výška 12 m.
Během napoleonské bitvy roku 1805 sloužila věž kostela jako pozorovatelna ruským vojákům maršála Kutuzova. Po urputných bojích byla obec dobyta francouzskými vojsky pod velením maršála Soulta. Věž kostela utrpěla střelbou značné škody a nakonec vyhořela. Po bitvě došlo k jejímu stržení. Škody zaznamenal též interiér. Ruská vojska kostel vyloupila a pobrala kalichy.
Při přestavbě v roce 1809 dostala věž čtyřhranný tvar a byla snížena o jedno patro. V roce 1883 byla ke kostelu přistavěna na severní straně kaple a na jižní sakristie. V letech 1932-1935 proběhla oprava fasády kostela a v rámci budování nové střechy došlo ke zvýšení a zeštíhlení věže již k dnešní podobě.
V osmdesátých letech 20. století byly postupně prováděny další opravy kostela, jako oprava fasády a krytiny, zhotovení nové izolace, zpevnění základů kostela a odvedení vody do nové kanalizace. Dále byla provedena rekonstrukce sakristie a zhotovena přístavba s hygienickým zařízením. Mezi větší opravy posledních let patří výměna poškozené vazby, nahrazení eternitové krytiny měděným plechem, zpevnění statiky kostela a úprava přístupu na kůr a kostelní věž.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)