Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Neurazy (obec) [3661]



Úvodem: První písemná zpráva o Neurazech, obci středověkého původu, pochází z druhé poloviny 16.století. Přes území obce (myslí se tím současné katastrální území všech našich 7 obcí - Neurazy, Klikařov, Nová Ves, Partoltice, Radochovy, Soběsuky a Vojovice) vedla ale i prastará obchodní stezka z Prahy přes Vrčeň a Klatovy do Bavor. Mohyly z doby bronzové z let 1700-1000 před naším letopočtem u Radochov a Žinkov, slovanské strážní hradiště na Hrádku u Klikařova (nad parketem) i ležení husitů na Plátěné hoře z let 1419 a 1424 svědčí o jejím směru. Touto cestou se měl z Říma do Čech vracet český biskup Vojtěch někdy v roce 992 a také Karel IV. po korunovaci na císaře římského.

Pověst: Zprávy o vzniku obce chybějí. Jak přišla obec ke svému jménu vypráví jen jedna stará pověst: "V lesích, někde pod Velkým kamenem, žil prý na samotě muž, silák. Vyvalit ze země vzrostlý strom prý pro něho byla hračka. Zpráva o jeho síle pronikla až ke knížeti pánu. Ten se o pravdivosti chtěl přesvědčit. Vyhledal muže, ukázal na vzrostlý buk a poručil, aby silák buk ze země vytrhl a odnesl do údolí. Slíbil mu bohatou odměnu, podaří-li se, aby ani větvičku neurazil. Muž se tedy dal do díla, buk vytrhl a nesl do údolí. Tam už na něho kníže čekal. Jakmile silák uviděl pána, zdaleka volal: Pane kníže, neurazil, pane kníže, neurazil! Dostal slíbenou odměnu a navíc i lán země, kde postavil chalupu. Muži se od té doby říkalo Valibuk a ves, která pak na tomto místě vznikla, dostala jméno Neurazy." Tolik pověst. Podle překladu jsou Neurazy vsí, v níž žijí lidé, kteří neurazí, neublíží ani nepohorší jiné nebo sebe.

Útržky z historie: Farnost v Neurazech patřila (stejně jako sedm kostelů a kaplí v okolí) cisterciánskému klášteru v Klášteře (založen 1144). Zdejší farnost se stala pozdější filiálkou farnosti myslívské a teprve roku 1772 byl myslívský kaplan jmenován expozitou v Neurazech. Nynější kostel postavený bratry Kovaříkovými v letech 1913-1915, byl vysvěcen 14. listopadu 1915 a je v pořadí třetím stánkem božím v Neurazech. Společně s jižně stojící dřevěnou zvonicí patří mezi výrazné dominanty obce. Zvonice je čtvercového půdorysu a je jednou z nejznámějších v celém regionu. Je starší než sám kostel, protože byla původně součástí dřívějšího kostela, jež stával na tomtéž místě jako ten současný. V roce 1789 čítali Neurazy 540-550 obyvatel a 55 popisných čísel, v roce 1910 už 110 popisných čísel se 728 obyvateli. V tomto roce-1910-je místní škola uváděna jako dvojtřídní s 244 žáky z Neuraz, Bližanov, Klikařova a Vojovic. V letech 1921-1922 vystavěla Česká dřevařská společnost z Prahy v Neurazech pilu. Ta pak byla dlouho jediným podnikem, který poskytoval výdělek asi 30 lidem z Neuraz a okolí.

Zdroj informací: http://www.neurazy.cz


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Neurazy (obec) Plzeň-jih



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)