Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Týnec (osada) [36511]



První písemná zmíňka o Týnci pochází z roku 1456. Na hranici obce teče zlatonosná řeka Otava, blízko se nachází zřícenina hradu Prácheň s kostelíkem sv. Vojtěcha.
Obec Týnec, která se původně rozprostírala u Černého křížku, kdysi celá vyhořela, což dříve nebylo nic divného. Stavby v té době byly dřevěné, krytina z došek, vesnice byla na průtahu. Když tedy začalo hořet na jedné straně vsi, oheň rychle postupoval a za chvíli hořela celá vesnice. Požár se hasil jen vodou z věder, a proto nebylo možné oheň uhasit. Zřejmě z důvodu dalšího možného požáru se obyvatelé rozhodli postavit novou obec v dolině, kde tolik nefoukal vítr. Možná, že to bylo za 30-ti leté války v letech 1618 - 1648, ale mohlo to být i dříve. Číslování domů zavedla Marie Terezie, která v zemi vládla do r. 1775. Číslování bylo zavedeno tak, že se začalo číslovat panské stavení, dále farské, starostovo a od něho se pokračovalo doprava. Marie Terezie zavedla také číslování parcel a pozemkových parcel.
Panský dvůr č. 12 byl majetkem hraběte Kinského. Po první parcelaci, to bylo po první světové válce, koupil statek p. Pechanda, který byl za druhé světové války v roce 1942 umučen a dvůr zdědila jeho sestra, paní Šmídová. Po druhé parcelaci v roce 1945 byly pole přiděleny do nuceného nájmu místním zemědělcům. Zbytek polí (asi 12 ha), stejně tak jako ovocné školky, které byly ihned zlikvidovány, zabralo v 50. letech 20. stol. JZD Hliněný Újezd. Když se utvořilo JZD v Týnci, tak mu byly, tehdejším okresem, přiděleny obytné i hospodářské budovy.
Mezi Týncem a Hliněným Újezdem stála panská cihelna, která patřila též hraběti Kinskému. Vyráběly se zde cihly a tašky. V roce 1951 se zbytky cihelny zbouraly a materiál byl použit na stavbu seníku v Hliněném Újezdu.
V současné době je v Týnci 62 domů, 46 je trvale obydleno, dále je zde 16 chalupářů a 3 chaty. Dříve zde byla v provozu i místní prodejna, ale ta je již od roku 1993 uzavřena a později byla přestavěna na rodinný domek. V obci se nachází hostinec "U Vaníčků", kde se též prodávají základní potraviny, chléb, rohlíky, mléko apod.. Pracují zde složky: Sbor dobrovolných hasičů, ČČK a Sokol. Místní hasiči si vedou velmi dobře, mají dvě družstva mužů a jedno družstvo žen. Účastní se různých hasičských soutěží, např. Pošumavská liga, ve které v roce 2007 získali v obou kategoriích prvenství. Z každé soutěže vozí poháry, které mají vystaveny v hostinci, kde tvoří již opravdu velkou sbírku. Hasiči též každý rok v lednu pořádají hasičský bál a také dětský maškarní bál spolu s ČČK.
Co se týče zaměstnání našich občanů, někteří našli uplatnění v blízké firmě Agrospol, Malý Bor a.s. a jiní dojíždí za prací do nedalekých Horažďovic, případně do Chanovic.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Týnec (obec) Klatovy
obec, osada Týnec nad Sázavou (obec) Benešov
obec, osada Týnec (obec) Břeclav
obec, osada Hrochův Týnec (obec) Chrudim
obec, osada Týnec nad Labem (obec) Kolín
město, městys Panenský Týnec (městys) Louny
obec, osada Velký Týnec (obec) Olomouc
obec, osada Mariánský Týnec (osada) Plzeň-sever
obec, osada Týnec (osada) Plzeň-jih
obec, osada Týnec (osada) Klatovy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)