Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Ústí nad Labem » hřbitov, pohřebiště, hrobka » Botschova hrobka - Libouchec (hrobka)

Botschova hrobka - Libouchec (hrobka) [36337]

Kulturní památka (KP)

Navštivte Virtuální hřbitov a zavzpomínejte na ty, kteří spoluvytvářeli dějiny. Podílely se svou měrou na tom, jak obec či město vypadá dnes.

Neogotická kaple byla postavena z kamenných kvádrů v 40. letech 19. století. Je obdélného půdorysu s polygonálně uzavřeným presbytářem pod sedlovou střechou. Před hlavní průčelí předstupuje hranolová věž ukončená valbovou střechou.

Majitel továrny na výrobu sametu v Libouchci Friedrich Wilhelm Botschen nechal v letech 1899–1900 na výšině nad obcí postavit rodinnou hrobku ve formě secesní kaple s věží. Vlastní pohřebiště bylo umístěno v jejím suterénu. Stavba byla dokončena 27. 1. 1900 jako jedna z prvních secesních realizací v okolí. Po roce 1945 hrobka zpustla, stala se cílem nájezdů vandalů ze širokého okolí. Téměř zcela bylo zničeno zařízení kaple, osud tělesných ostatků ve dnes zazděné suterénní hrobce byl pravděpodobně tristní. Chátrání stavby se nezastavilo ani po roce 1990.

Kaple se ukrývá v lesíku východně od silnice II/528, asi 500 m od jejího odbočení z I/13 pod liboucheckým kostelem. Do lesíka odbočuje od silnice polní cesta (druhá odbočka vpravo za výjezdem z Libouchce), hrobka je mezi stromy viditelná i ze silnice. Nahlédnutí dovnitř umožňují částečně rozevřené železné dveře v severním portálu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)