Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Karlovy Vary » kostel, kaple, synagoga » Kostel Zvěstování Panny Marie - Chyše (kostel)

Kostel Zvěstování Panny Marie - Chyše (kostel) [36271]



Raně barokní monumentální basilikální stavba z konce 17. století. Kostel spolu s rodinnou kryptou nechala vystavět tehdejší majitelka chyšského panství Anna Ludmila Michnová, rozená hraběnka Krakovská z Kolovrat, která na stavbu dohlížela až do konce svého života (1718). Základní kámen byl položen 5. prosince 1697. Celé stavitelské práce řídil Jan Baptist Rappa. Kostelní věž skrývá dva vzácné zvony z roku 1520 a 1572, z nichž starší je opatřen latinským, mladší českým nápisem.
Generální oprava proběhla v roce 1854 za hraběte Prokopa III. Lažanského. V té době byl kostel velmi zchátralý. Toho roku byla dána nová břidlicová střecha, vyměněna okna, kostel byl opraven jak zvenku tak zevnitř. Pro hlavní oltář byl namalován obraz „Umírající vykupitel“ pražským malířem Josefem Hellichem. Oprava proběhla za dohledu architekta Vojtěcha Ignáce Ullmanna.
Poslední oprava (střecha; jižní, severní a východní fasáda a část vnitřních oprav), která byla provedena v devadesátých letech dvacátého století, byla financována z prostředků státu, obecního úřadu Chyše, ze sbírek obyvatel Chyše a darů organizací německých rodáků.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)