Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Pohořany (osada) [36211]



První písemná zmínka,dokladující existenci obce Pohořany, je datována k roku 1491, kdy polovina obce patřila olomoucké kapitule a druhá část jistému Vavřínovi, vladykovi z Pohořan. Během 16.století držela již olomoucká kapitula obec celou a Pohořany se tak staly jedním z privátních statků – prebend zmíněného vlastníka. Hypoteticky je předpokládáno, že obec byla založena nejméně jedno století před uvedeným datem a to jako uhlířská osada uprostřed hlubokých lesů. Přesvědčivým důkazem o osídlení jsou i křestní matriky z roku 1634 a sňatkové matriky z roku 1635. Národnostní složení původních obyvatel není spolehlivě doloženo, předpokládá se však, že prvotní populace byla českého původu, faktem je, že po třicetileté válce ( 1618 – 1648 ) byly Pohořany zcela poněmčeny. Z pozemkových knih 17. a 18.století je patrno, že Pohořany jsou stále vedeny jako privátní statky olomoucké kapituly a spadají pod panství Trusovické.
Po nastolení nového právního systému, kdy dochází k likvidaci patrimoniální ( vrchnostenské ) správy, se Pohořany stávají roku 1850 součástí politického a správního okresu města Olomouce, jehož součástí zůstávají i po založení samostatné Československé republiky, navzdory snahám zemské vlády v Opavě o přičlenění Pohořan do sudetské příslušnosti. 
Tato situace se změnila až roku 1938, kdy navzdory jednoznačnému přání zdejších obyvatel o setrvání v čs.republice byly v září 1938 ( po uzavřené mnichovské dohodě o obsazení pohraničních území ) Pohořany včleněny pod správu venkovského okresu ( Landkreis ) Šternberk a odtrhnuty od olomouckého okresu. 
Po skončení II.světové války, kdy byli odsunuti původní němečtí obyvatelé, přichází na Pohořany první čeští osídlenci a dosavadní německý úřad je nahrazen místní správní komisí. Od roku 1945 se Pohořany opět stávají součástí olomouckého okresu. Důležitou územně správní událostí se stalo usnesení plenárního zasedání ONV v Olomouci, které s platností od 1.5.1974 rozhodlo o zrušení MNV v Pohořanech  a obec se tak stala součástí obce Dolany, pod jejíž správu spadá dodnes. 
Pohořany jsou malebnou obcí, ležící v oblasti Nízkého Jeseníku v nadmořské výšce 560 metrů, jsou oblíbeným výletním místem turistů a sídlem mnoha rekreantů. V severním katastru obce leží uprostřed lesů hora s názvem Jedová, dosahující výšky 633 metrů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Pohořany (osada) Olomouc



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)