Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Liberecký kraj » okres Semily » pension » Vrbatova bouda - Vítkovice (horská chata)

Vrbatova bouda - Vítkovice (horská chata) [36158]



Vrbatova bouda je turistické zařízení na hřebenech Krkonoš. Nachází se na Zlatém návrší, v nadmořské výšce cca 1 400 m n.m., v těsné blízkosti smyčky ukončující tzv. Masarykovu horskou silnici coby poslední úsek silnice II/286.

Vrbatova bouda získala pojmenování na počest mříčenského občana Václava Vrbaty, který 24. března 1913 v těchto místech obětoval život pro svého přítele – Bohumila Hanče. Stalo se tak u příležitosti mezinárodních lyžařských závodů (závod v běhu na 50 km) a na blízkém vrcholku (nazývaném též Vrbatovo návrší, protože zde byl umrzlý Vrbata nalezen) byla v roce 1925 vztyčena kamenná Mohyla Hanče a Vrbaty, připomínající tento akt lidskosti a obětavosti.

Na Vrbatově boudě se není možné trvale ubytovat, jde jen o občerstvovací a stravovací zařízení. Přestože silnice vede až k boudě, není možné sem dojet vlastním autem - silnice je pro individuální motorizovanou dopravu uzavřena. Je zde však konečná stanice kyvadlové autobusové linky 670073 z Horních Míseček (dopravce BusLine a. s. ) a to spolu s červenou turistickou značkou Bucharovy cesty dává předpoklady k tomu, aby se místo stalo ideálním východiskem pro pěší nebo cyklistické túry: směrem na Kotel, Pančavský vodopád, Labskou boudu a pramen Labe. Autobusová linka je v provozu v letní sezóně, tedy přibližně od poloviny května do konce října. Jedná se o nejvyšší místo v České republice, kam lze dojet linkovým autobusem.

Turistická známka No.393, Vrbatova bouda


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)