Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Stupice (osada) [36082]



Obec Stupice je doložena písemně poprvé v nedatovaném formuláři pocházejícím zřejmě z konce 13. století, kdy patřila ovdovělé Kateřině Šeplerové a jejímu synovi Mikulášovi z Prahy. Ves podle záznamu zastavili pražskému měšťanu Matouši Chebskému.
V první polovině 14. století vlastnil tuto vesnici Meinlin (Mengart) Rokycanský a od r. 1346 pak jeho syn Jan, za kterého máme první písemnou zmínku o obci (in Stopicz). Ten zde pravděpodobně také vystavěl tvrz, o té však pochází nejstarší zpráva teprve z r. 1417.

Někdy před r. 1393 získal vesnici Heřman ze Stupic, v jehož erbu byla lovecká trubka se šňůrou. Heřman měl za manželku Elišku z Lužic a s ní vyženil i statek kdesi v severních Čechách. Po jeho smrti, kolem r. 1407-1408, koupil Stupice Martin Rotlev z Koloděj, syn známého pražského měšťana a mincmistra. Martin (Martínek) Rotlev byl původně majitelem hradu a zboží Koloděj, vsí Korce, Hol a Újezd. Z různých důvodů se finančně vyčerpal a byl nucen postupně své statky odprodat, nejprve v roce 1400 Korce, r. 1401 Újezd, r. 1408 Koloděje a Hol (zboží prodal svému bratru Johánkovi Rotlevu). Za stržené peníze pak koupil v letech 1407-1408 ves Stupice.

V r. 1417 zapsal do zemských desek ("Mart. Rotleb de Kolodiey et de Stupicz in hered. sua in Stupiczich mun.") své manželce Markétě na stupické tvrzi (první zmínka o tvrzi) a zdejším poplužním dvoře 100 kop grošů českých a svému synovi Václavovi určil rentu 12 kop českých grošů, tu však Václav ihned v r. 1418 prodal.

Po Martinově smrti v r. 1431 dočasně postoupila staroměstská rada zadluženou stupickou tvrz Martinově provdané dceři Anně a zeti Václavu z Kralovic a svěřila mu výchovu dvou nezletilých sirotků po Martinovi Estery a Barbory, s tím, aby sirotky vychoval až do jejich zletilosti, kdy tyto vyplatí Václavovi 152 kop věna a 120 kop z Annina dílu.

Co se potom se zbožím stupickým dělo není známo.

V r. 1448 zde byl majitelem Vilém Viduna z Radešova. Někdy před r. 1489 byly Stupice definitivně připojeny ke kolodějskému panství. Tvrz, jejíž přesnou polohu neznáme, brzy nato zanikla.

Další osudy obce jsou pak spojeny s rodem Smiřických a později s osudem uhřiněvského panství.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Stupice (osada) Praha-východ



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)