Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Pardubický kraj » okres Chrudim » rezervace, přír.zajímavost » Šilinkův důl (údolí, rokle)

Šilinkův důl (údolí, rokle) [36017]


    další pojmenování: via ferrata

Toužíte po něčem netradičním? Chcete si vyzkoušet lezení po via ferratě? Tak neváhejte... Projděte se údolím řeky Krounky a nudit se určitě nebudete!
Jedná se o jednoduchou trasu zajištěnou řetězy a můstky, kterou určitě zvládnou i děti.

Šilinkův důl se nachází v údolí říčky Krounky v Přírodním parku Údolí Krounky a Novohradky. Popisovaná trasa začíná ve vesnici Předhradí a pokračuje do obce Kutřín. Celá trasa měří 3 km, ale lze ji prodloužit až do České Rybné. V  tomto případě počítejte s délkou 6km. 

První kroky údolím Šilinkova dolu vůbec nenaznačují, že by měl turista počítat s nějakým extra zážitkem. Široká lesní cesta podél menší řeky, která teče mezi kameny a stromy podél pěšiny vytváří mohutnou zelenou klenbu. Najednou je však konec – cestu přehrazuje skála trčící nad vodou. Řetězy a žebříky jsou zde jedinou oporou pro odvážlivce rozhodnuté vydat se na druhou stranu. Chcete si na opačné straně skály oddechnout, že to máte za sebou? Kdepak – Čeká vás přechod nad srázem, bez jakéhokoliv zábradlí, pouze za pomocí řetězů a několika žebříků. Opravdovou adrenalinovou záležitostí se cesta stává za deštivého počasí. Odměnou pro vytrvalé turisty je úchvatný pohled na říčku Krounku a nedotčená příroda okolo.

Kaňon tvoří podloží z pískovce a opuky. Nadmořská výška nepřekročí 450 metrů nad mořem. Lokalita je známá výskytem vzácné flóry a fauny – vyrůstá tu rosnatka okrouhlolistá či lilie zlatohlavá. Za slunného počasí se v říčce vyhřívají pstruzi, výjimkou není ani čolek velký nebo mlok skvrnitý, z ptačí říše nechybí např. ledňáček říční.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)