Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Znojmo » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Markéty - Tupanov (kostel)

Kostel sv. Markéty - Tupanov (kostel) [35989]



Pozdně románský, původně farní kostel zaniklé osady Tupanov se nachází asi 1 km od obce Rybníky, poblíž žlutě značené turistické cesty z Moravského Krumlova proti proudu říčky Rokytná. Je obklopen malým hřbitovem. Pochází pravděpodobně z první poloviny 13. století. Dochovaná stavba je však již jen pohým torzem bývalého kostela. Původní kostel byl unikátní stavbou s neobvyklým umístěním věže nad kněžištěm mezi chrámovou lodí s půlkruhovou absidou. V roce 1877 byla větší část zchátralého kostela zbořena a získaný kámen byl použit na stavbu navého kostela v nedaleké obci Rybníky. Z mohutné stavby zbyla jen dolní polovina hranolové věže a podkovovitá apsida.

Při rekonstrukci zbytku kostela v roce 1954 byly objeveny a zrestaurovány pozdně gotické nástěnné malby. Dochovaly se jen fragmenty výzdoby s figurami světců a ornamenty vinné révy. Malby vznikly na počátku 16. století.

Uvnitř kostela zůstal zachován oltářní obraz Korunování Panny Marie malovaný na dřevě. Obraz vznikl v poslední čtvrtině 15. století. Před radikální přestavbou kostela v polovině 19. století byl součástí jednoho z oltářů. Obraz, který patří k nejcennějším pozdně gotickým malbám v českých zemích, je dnes uložen ve sbírkách Moravské galerie v Brně. V kostele je vystavena jeho kopie.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)