Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Ústecký kraj » okres Louny » historická budova » Radnice - Žatec (historická budova)

Radnice - Žatec (historická budova) [35958]



Náměstí Svobody dominuje budova městské radnice. Založili ji bohatí měšťané jako sídlo městské samosprávy. V současné době slouží jako sídlo Městského úřadu Žatec. Ochoz radniční věže je přístupný veřejnosti a nabízí velmi pěkný výhled.

Radnice byla postavena r. 1362 jako tržnice sukna. V jedné z jejích částí už tehdy zasedala městská rada. Od husitských válek sloužila již celá budova městské samosprávě. Roku 1559 ji v renesančním stylu přestavěl Jiří Všetečka z Pardubic. Tehdy se v radnici nacházelo i prominentní vězení zvané rathauzní.

Za třicetileté války tu byl sklad „kacířských knih“ a válečných pokut: chmele a obilí. Další přestavby vyvolalo v 18. století zřízení krajského úřadu a dva velké požáry. Tehdy vznikla současná podoba 47m vysoké věže, která dnes slouží jako rozhledna po městě a okolí.

V letech 1993-94 proběhla nákladná rekonstrukce celé budovy včetně radniční věže, která byla veřejnosti zpřístupněna jako vyhlídková (věž měří 47 metrů). Nově vybudované interiéry slouží dnes potřebám městského úřadu.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)