Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Kateřiny - Bavory (kostel)

Kostel sv. Kateřiny - Bavory (kostel) [35916]

Kulturní památka (KP)

Farní kostel svaté Kateřiny leží uprostřed obce. Je její dominantou a také nejhodnotnější památkou. Kostel byl vysvěcen v roce 1742 a byl postaven na místě starší gotické stavby. Až v roce 1791 k němu byla přistavěna věž. Věž, spolu s dvěma ratolestmi vinné révy, se později stala také součástí obecního znaku.

Západní průčelí kostela je prolomeno pravoúhlým portálem, nad ním v nice stojí polychromovaná plastika sv. Kateřiny Alexandrijské se svými atributy knihou a zlomeným kolem od Ignáce Legelachera. Od stejného autora pochází i interiérové zařízení.

Působivá kompozice na hlavním oltáři představuje štukové sousoší Stětí sv. Kateřiny. Kateřina klečí na popravišti, zezadu na ni útočí pohanský filosof s modlou v ruce. Stojící popravčí vpravo drží v pozdvižených rukou meč. Dramatičnost mučednické smrti je zdůrazněna přihlížejícími postavami. Po stranách niky se nachází na koso postavené sokly sloupů oltáře se zlacenými hlavicemi. Při jejich vnitřní straně jsou umístěny bílé štafírované sochy ochránců proti moru sv. Šebestiána a sv. Rocha. V nikách dvou bočních oltářů jsou sochařské výjevy oslava Panny Marie Immaculaty a sv. Jan Nepomucký. Sochy jsou neodmyslitelně doprovázeny hlavičkami andílků v oblacích.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)