Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Němčice (obec) [3574]



Obec Němčice se nachází v okrese Domažlice, kraj Plzeňský. Ke dni 3. 7. 2006 zde žilo 130 obyvatel. Přibližně 2 kilometry jižním směrem od obce se nachází přírodní památka Hora.

Historie

První zmínka o vsi je z r. 1379 v souvislosti s hradem a panstvím Herštýn. Tato raně gotická stavba panského sídla pochází z konce 13. století. Jako rok založení se udává r. 1272.

Prvním držitelem Herštýna byl v r. 1349 Břeněk z Herštýna, který byl ve službách Jana – biskupa Olomouckého. Olomoucký biskup byl od r. 1355 patronem kostela v 2 km vzdálené vsi Úboč. Za stavebníka hradu můžeme s velkou pravděpodobností považovat jeho příbuzného Buška II. z Velhartic, který byl synem známého společníka krále Karla IV., Buška I. Z Velhartic. Dalším majitelem Herštýna byl Ježek z Velhartic, který se v létech 1360 – 1367 stal maršálkem královského dvora. Po jeho smrti spravovala panství Herštýn od r. 1369 vdova Ofka s nezletilým synem Janem, který se stal majitelem v r. 1385. Jan měl čtyři syny: Záviše, Arnošta, Viléma a Půtu. Půtovi patřil Herštýn až do r. 1465.

Dalším vlastníkem byl Půtův syn Jan Herštýnský z Velhartic. Ten se v r. 1472 zapletl do sporů proti Albrechtovi knížeti Bavorskému. Oboustranná nenávist sílila, až v r. 1475 bavorská vojska Herštýn vypálila a pobořila. Jan Herštýnský vedl dobrodružný život, a proto byl za výpady (pálení, plenění, loupení) sťat za Daliborkou na Hradčanech v Praze.
Později byl hrad Herštýn znovu postaven Zdeňkem Dobrohoštem z tvrze Ronšperk (Poběžovice), který v r. 1510 hrad daroval svému příteli Jiřímu z Kopidlna. Tento rytíř byl však vůdcem vybraných žoldnéřů. Vynikal smělostí, chytrostí, ukrutností a loupeživostí. Panstvo, aby učinilo zadost všem ukrutnostem, se spojilo s měšťany a pod vedením rytíře Zdeňka Lva z Rožmitálu byl r. 1513 hrad dobyt.

Dalším majitelem Herštýna byl jeden z nejvýznamnějších šlechticů své doby Půta Švihovský z Rýzmberka a po jeho smrti syn Břetislav, který r. 1534 prodal celé panství (ves a mlýn Úboč, ves Němčice, Vlkanov a Košenice) městu Domažlice za 2350 kop grošů. Pak došlo ke konfiskaci císařem Ferdinandem. V r. 1549 koupil Herštýn za 900 kop grošů Šebestián Markvart z Hrádku, který byl královským purkrabím z Karlštejna. V pozdějších letech panství Herštýn vč. Němčic a pustého Vlkanova (vypálen v r. 1534) připadlo české šlechtě Černínů z Chudenic.

Dnes je kolem zříceniny hradu přírodní rezervace (11 ha) smíšeného lesa s převahou buku a se vzácnou jarní květenou (lýkovec, jaterník, dymnivky, sasanka, áron, mařinka, kokořík,…).

Pro zajímavost je nutno připomenout příhodu, která se stala r. 1805. Tehdy projížděla obcí kolona vozů se suknem a částmi vyřazených oděvů od císařských hulánů. Transport doprovázel francouzský trestní oddíl. Byl však přepaden, ztratil všechny vozy a byl rozehnán.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Němčice nad Hanou (město) Prostějov
obec, osada Dolní Němčice (část obce) Jindřichův Hradec
obec, osada Němčice (obec) Prachatice
obec, osada Němčice (obec) Kroměříž
obec, osada Němčice (obec) Domažlice
obec, osada Němčice (obec) Blansko
město, městys Velké Němčice (městys) Břeclav
obec, osada Horní Němčice (obec) Jindřichův Hradec
obec, osada Němčice (obec) Kolín
obec, osada Němčice (obec) Mladá Boleslav
obec, osada Němčice (obec) Strakonice
obec, osada Němčice (obec) Pardubice
obec, osada Němčice (obec) Svitavy
obec, osada Němčice (osada) Strakonice



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)