Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Prčice (zámek) [35627]



Klasicistní úpravy prčického zámku, především kompletní rekonstrukce schodiště, byly provedeny až ve druhé čtvrti 19. století, průčelí zámku včetně předsunutého schodiště ve druhé polovině 19. století. Zásluhu na tom má další majitel panství, jímž se stal bohatý pražský měšťan Karel Burka - manžel dědičky majetku Malovců Johany rozené Olivové. Karel Burka prováděl rozsáhlé stavební úpravy (sloh francouzského parku změnil na anglický a park rozšířil až k novému mostu), a to nejen zámku, ale v celé Prčici. Mezi jeho největšími počiny byla satvba mostu mezi Sedlcem a Prčicí nebo zřízení městského vodovodu a kašny na náměstí. Bohužel, tyto aktivity ho uvedly do dluhů a poté i k nucené správě celého majetku Malovců. Burka a jeho manželka skončili v chudobě.

Spojené statky Prčice a Uhřice zakoupil hospodářský rada Antonín Jan Oppelt, záhy (roku 1835) je však postoupil bohatému doktoru práv a zemskému advokátovi Václavu Ignáci rytíři Eisner z Eisensteina.

Panství zakoupil jako rodinné sídlo a užíval ho téměř jedno století. Na zámku provedl rozsáhlé klasicistní úpravy, a to v letech 1835 - 1850, poslední úpravy pak dokončili jeho dědici.

V roce 1924 kupuje zámek a zadlužené panství Ing. Jaroslav Hásek.

V roce 1948 je však zámek znárodněn, movitý inventář rozkraden a za 40 let podivného provozu nemovitý majetek zničen. V kdysi krásném anglickém parku se staletými dřevinami byl postaven panelák. Parkety v reprezentačních prostorách byly zality betonem, v historických prostorách se pěstovaly houby a obdobně se nakládalo i s celým zámeckým majetkem.

Až po roce 1989 svitla prčickému zámku nová naděje. Vlastníci, kteří jsou potomci Ing. Háska, věnují značné úsilí k zachování a obnovení majetku. Odborníky byla vypracovaná kompletní studie. V současné době je budova zámku staticky zpevněna, opraveny krovy, krytiny, několik místností gotického trakru bylo zrestaurováno. Je také kompletně opravena budova středověké vítkovské tvrze - dnešní barokní konírny, pracuje se na obnově hospodářských budov.

Čerpáno z článku autora Jiřího Kofroně, který byl pod názvem "Prčický zámek, prčické tvrze" otištěn ve sborníku Český Merán roku 2000 a souborného díla Sedlčansko, Sedlecko a Voticko, díl IV., autora Čeňka Habarta


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)