Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Zlínský kraj » okres Kroměříž » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Mořice - Kroměříž (kostel)

Kostel sv. Mořice - Kroměříž (kostel) [35568]

Kulturní památka (KP)

Chrám sv. Mořice v Kroměříži je jedna z největších gotických staveb České republiky a jedna z jejích nejvýznamnějších gotických památek. Nachází na Stojanově náměstí v Kroměříži, západně od Velkého náměstí. Ze severu k němu přiléhá komplex Arcibiskupského gymnázia, napojený Mlýnskou branou na Arcibiskupský zámek. Vybudoval jej olomoucký biskup Bruno ze Schauenburku. Stavba dokončena v roce 1265.
Biskup Bruno založil při kostele kolegiátní kapitulu se 6 kanovníky, proboštem a děkanem. V Českých zemích neobvyklé zasvěcení svatému Mořici zvolil biskup podle svého předchozího působiště, kostela sv. Mořice (Mauritia) v Magdeburku, kde byl proboštem. Kostel prodělal v historii několik významných úprav. Jednalo se zejména o opravy a přestavby po husitských válkách a třicetileté válce. Poslední velká přestavba proběhla za arcibiskupa Sommerau-Beckha v 19. století, během níž byl kostel opraven a byl obnoven jeho gotický vzhled.
Kostel několikrát vyhořel a je proto sporné, jak velká část současné stavby je původní. K trojlodní chrámové síni přiléhá křestní kaple a v baroku dostavěná kaple Bolestné Panny Marie s pompézními náhrobky biskupů Schrattenbacha, který si kapli postavil jako místo svého posledního odpočinku a biskupa Egkha. Při bočním vchodu do kostela se nachází busta arcibiskupa Stojana, který v kostele působil v letech 1908–1917 jako probošt. V presbytáři kostela je pohřben zakladatel kostela a města Kroměříže Bruno ze Schauenburku. Na retábulu hlavního oltáře je obraz sv. Mořice, který je zde zobrazen jako běloch.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)