Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » most, akvadukt, viadukt » Silniční most - Židlochovice (most)

Silniční most - Židlochovice (most) [35502]



V Židlochovicích je přes řeku Svratku postaven zavěšený most. Dříve na tomto místě býval brod, pak lávka a konečně i tzv. Sintzendorffský most. Jeho dřevěná konstrukce byla podepírána dvěma říčními a dvěma nábřežními kamennými pilíři. Most dal postavit hrabě Sitzendorff, tehdejší majitel židlochovického pantví. Když později přešel židlochovický majetek na Dietrichsteiny, byl most ozdoben pěti sochami a křížem. Plastiky byly vytvořeny z místního vápence a jejich autorem byl místní sochař Jan Stern. V současné době zdobí tyto sochy vstupní schodiště židlochovického kostela.  

Dřevěný most byl v roce 1897 nahrazen ocelovým příhradovým mostem. Projekt mostu vypracoval zemský stavební rada Karel Holl. Most měl rozpětí 41,4 m a hmotnost 112 478 kg. Byl vyroben v arcivévodských hutích v Těšíně. Za první republiky nesl pojmenování Štefánikův most, avšak ve válečných událostech roku 1945 byl zničen. 

Od roku 1989 probíhala stavba nového zavěšeného mostu. Projektantem mostu byl ing. Huryta z brněnského Dopravoprojektu. Mostovku tvoří prefabrikované podélné a příčné nosníky vzájemně spojené předpětím. Mostovka je zavěšena na dvou šikmých pylonech z oceli o výšce 23 m. Počet závěsných lan směrem k zámku je 2x12, směrem k Masarykovu náměstí 2x8. Celkem je mostovka zavěšena na 40 lanech o průměru 121 mm. Horní okraj mostovky je 5,50 metru nad hladinou řeky Svratky. Zábradlí mostu je 56 m dlouhé, šířka mostu mezi zábradlím je 18,30 m. Most byl předán do užívání v roce 1993.

Na pravém břehu Svratky je vedle mostu malý památník vytvořený z kamenů z nichž byly zhotoveny břehové pilíře mostu z roku 1897. Na pamětní desce je popsána historie židlochovických mostů.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)