Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » zajímavost » Trenckova rokle (zajímavost)

Trenckova rokle (zajímavost) [35426]



  Trenckova rokle je romantický žleb s potůčkem, který před soutokem s Loučkou vytváří drobné vodopády. V rokli se podle pověsti ukrýval velitel Pandurů plukovník baron Trenck. Nachází se v údolí říčky Loučka jihovýchodně od obce Drahonín na červeně začené turistické stezce z Dolních Louček do Dolní Libochové.

  FRANTIŠEK BARON de TRENCK byl velitelem Pandurů, legendární bojovník, piják a karbaník, vynikající tanečník a vyhledávaný společník, hovořící několika jazyky. Oplýval odvahou, silou a neohrožeností. Tvrdě prosazoval svoji vůli. Jeho šavle byla zborcena krví nepřátel i nevinných. Obávali se ho urození i prostí.

Narodil se 1. ledna 1711 v Reggio di Calabria. V sedmnácti letech dosáhl důstojnické  hodnosti a vstoupil do rakouské amády. Zanedlouho však byl nucen službu opustit a to pro své výstřední chování a nekázeň. Ve dvaceti letech rozťal svému komorníkovi šavlí hlavu, když mu odmítl půjčit peníze, aby mohl pokračovat v karetní hře.

Roku 1738 sestavil ozbrojenou skupinu o síle asi tří set mužů a vtrhl s nimi do Ruska, kde se přidal k vojskům bojujících proti Turkům. Svou divokou odvážností a tvrdou povahou si získal respekt nadřízených. Jeho počínání nahánělo všem přímo hrůzu. Při jednom bojovém střetnutí mu jeden Turek vrazil kopí do břicha. Trenck si však kopí vytrhl, obrovskou silou je dolámal, mrštil jím po protivníkovi a ujel.

Pro svou výbušnou povahu se dostával do konfliktu s vojenskými řády. Zmlátil svého velitele v hodnosti plukovníka, který mu vytýkal jeho chování a byl odsouzen k trestu smrti. Navrhl tedy velícímu maršálkovi, aby mu dal milost, srazí-li při nejbližší bitvě třem Turkům hlavy. Z bitvy přivezl čtyři zkrvavené hlavy a všechny jímal děs, když je se smíchem házel na zem.

Pro své chování k nadřízeným byl opětovně odsouzen k trestu smrti. Ten však byl změněn ve vyhnanství na Sibiř. Po krátkém věznění byl z Ruska vyhoštěn.

Nástup Marie Terezie na trůn se osudově dotkl i barona Trencka. Nové panovnici nabídl své služby a ona je přijala. Trenck naverboval tisíc Pandurů. Tento sbor se rekrutoval z různých dobrovolníků a vyvrhelů, kteří svou službou měli odčinit své poklesky. Svůj sbor posléze rozšířil na pět tisíc mužů, kteří si počínali velmi krutě. Sám Trenck byl několikrát těžce raněn a začal získávat respekt i na nejmocnějších místech. To začalo mnohým vadit.

Byl obviněn a odsouzen k pokutě 120 000 zlatých, které odmítl zaplatit.Při novém procesu mimo jiné škrtil předsedu vojenské rady. Byl odsouzen a uvězněn ve Vídni, odkud však lstí uprchl. Proces byl obnoven, trest mu byl vymazán a dostal jen domácí vězení. Ale i toto nařízení porušoval. Vyjížděl si v kočáře do divadla, kde napadl člena doprovodu císařovny a chtěl ho vyhodit z lóže. Poté musel uprchnout do Holandska, kde však byl vypátrán a následně uvězněn v Brně na Špilberku. Císařovna ho úplně trestu zbavit nemohla, protože soud ho uznal vinným i za znásilnění mlynářovy dcery ve Vratislavi, přesto že se později ukázalo, že je to křivé obvinění.

Baron Trenck zemřel 4. října 1749 ve vězení na brněnském hradě Špilberk. Podle své poslední vůle byl uložen jen v rubáši do kapucínské hrobky.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)