Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » historická budova » Nový dvůr (historická budova)

Nový dvůr (historická budova) [35344]

Kulturní památka (KP)

Nový dvůr se nachází asi 3 km jižně od Lednice nedaleko Prostředního a Mlýnského rybníka. Leží na červené turistické trase mezi Lednicí a Valticemi a nejbližší vlaková zastávka Lednické rybníky je vzdálena jen 500 m. V současnosti slouží objekt k chovu koní.

Nový dvůr je rozsáhlý empírový statek, který byl vystavěn přibližně v letech 1809-10. Později k němu byla přistavěna rotunda, která byla časem velmi pěkně vyzdobena. Přibývající léta se na ní sice částečně podepsaly, ale to nic nemění na tom, že stále krášlí své okolí. Od konce 19. století slouží statek především pro chov koní, kterým se ve zdejších podmínkách daří velmi dobře.

Stavba Nového dvora je důkazem, že i užitkové budovy mohou vypadat co k čemu. Budovu na návrší, zdvíhajícím se od břehů Lednických rybníků, tvořily stáje a obytná část. Na empírovém statku je nejhezčí kruhová Rotunda uprostřed průčelí, v níž je krásně vymalovaný salónek (jen restaurace děl vyšla na konci 20. století na 80 000 korun).

Kdysi se tu chovali ovce; po přestavbě, kterou měl na starost císařský architekt Josef Körnhausel, přivítaly stáje koně a krávy. Nejen hřebcům, ale i jezdcům se tu líbilo. Zdi Nového dvora poměrně těsně lemoval les, křížený jízdními drahami, rozbíhajícími se do čtyř světových stran. Z alejí se dodnes zachovalo jen pár borovic, trasy jsou zarostlé trávou.

Samotná budova Nového dvora zažila krušná léta za totality. Objekt byl využíván k živočišné výrobě a na historický význam památky nebyly brány ohledy. Když se časem začalo přemýšlet o renesanci, objevila se hned trojice nápadů: udělat tu rekreační středisko, zřídit zde zemědělské muzeum anebo založit chov anglického plnokrevníka s dostihovou stájí. Z diskuze vyšel vítězně poslední nápad.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)