Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Vysočina » okres Žďár nad Sázavou » most, akvadukt, viadukt » Barokní most přes Sázavu - Žďár nad Sázavou (most)

Barokní most přes Sázavu - Žďár nad Sázavou (most) [35302]



Barokní most přes řeku Sázavu v těsné blízkosti kláštera pochází z první polo-viny 18. století. Jeho doplnění osmi sochami světců inicioval kolem roku 1761 opat kláštera ve Žďáru Bernard Hennet. Výzdoba byla inspirována podobou Karlova mostu v Praze.

Sochy jsou umístěny na poměrně vysokých soklech, na nichž jsou vytesány komentáře objasňující důvody výběru konkrétního světce. Svatí mužové zde tvoří opravdu vznešené společenství.

Výčet začněme sv. Benediktem, otcem řehole, jehož volba je v souvislosti s cisterciáckým klášterem jasná. Dalším reprezentantem cisterciáckého řádu je tu sv. Bernard. Své místo tu dostal sv. Mikuláš, jemuž byl také zasvěcen klášterní kostel (kostel Nanebevzetí P. Marie a sv. Mikuláše). Opat Hennet nezapomněl ani na sv. Cyrila a Metoděje.

Výběr prvního je tu odůvodněn učitelstvím víry a arcibiskupstvím, druhý zde získal místo jako moravský spoluapoštol. Do aleje byl zařazen i zemský patron a mučedník sv. Vojtěch a nakonec také prvomučedníci sv. Jan a Pavel. Most i jeho výzdoba bohužel trpí stále intenzivnější tranzitní dopravou. Naděje na zlepšení je v nedohlednu.

Zdroj: http://www.zelena-hora.eu/historie/barokni-most/


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)