Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Bezděkov (osada) [35233]



V současnosti patří pod obec Bouzov. Bezděkov je malá vesnice v kopci na levém břehu Třebůvky. Obec se poprvé připomíná v historických pramenech z roku 1382. Až do roku 1848 patřila k panství žadlovickému. Poté byla začleněna do okresu Zábřeh, a teprve v roce 1960 došlo k jejímu připojení k Bouzovu.

Než zde byla v roce 1913 otevřena vlastní škola, býval Bezděkov přiškolen i přifařen k Bouzovu. Obyvatelé se živili většinou zemědělskou výrobou, z řemeslníků byli v obci stolaři, tesaři, zedníci a kovář, a kromě toho pracovali někteří jako zaměstnanci v místním mlýně a pile.

Mlýn je zde doložen ve druhé poloviny 19. století. Po roce 1948 došlo k znárodnění pily a mlýna. Hospodaří zde Severomoravské dřevařské závody, které provoz pily modernizují. V mlýně se v 50. letech přestávalo mlít. Po roce 1989 byly pila i mlýn vráceny původním majitelům a pila je dodnes v provozu.

Po 2. světové válce odešla řada rodin do nově osídleného pohraničí. V roce 1957 bylo v obci založeno zemědělské družsto, ve kterém pracovala většina obyvatel Bezděkova. Předsedou byl Jaroslav Vašek. Výroba zde byla zaměřena na chov skotu a sadařství. V roce 1960 se v rámci slučování stalo součástí JZD Bouzov.

Postupně i zde dochází k úbytku stálých obyvatel Bezděkova. Mladí se stěhují do měst, kde mají více pracovních příležitostí i kulturního a společenského vyžití, a opuštěné domy v obci jsou prodávány chalupářům k rekreaci, jejich zásluhou jsou udržovány v dobrém stavu.

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Horní Bezděkov (obec) Kladno
obec, osada Bezděkov (obec) Klatovy
obec, osada Bezděkov (obec) Rokycany
obec, osada Bezděkov (obec) Havlíčkův Brod
obec, osada Dolní Bezděkov (obec) Chrudim
obec, osada Bezděkov nad Metují (obec) Náchod
obec, osada Bezděkov (obec) Pardubice
obec, osada Bezděkov pod Třemšínem (obec) Příbram
obec, osada Bezděkov (osada) Olomouc
obec, osada Bezděkov (osada) Žďár nad Sázavou



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)