Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Břeclav » kostel, kaple, synagoga » Kostel sv. Václava - Břeclav (kostel)

Kostel sv. Václava - Břeclav (kostel) [35192]



Kostel sv. Václava stojí na Náměstí T.G.Masaryka v místě, kde stával barokní kostel z roku 1756. Ten byl na konci 2. světové válka 20.11.1944 zasažen bombou a zničen. Již před tímto barokním kostelem stával na tomto místě kostel románský z druhé poloviny 10. století a po něm kostel gotický.

Stavba současného kostela svatého Václava byla zahájena 1. září 1992. Předtím byl proveden archeologický průzkum, při kterém byly objeveny zbytky prvního románského kostela. V roce 1990 byla Farním úřadem vyhlášena architektonická soutěž. Ze čtrnácti návrhů vyšel vítězně návrh výtvarníka a malíře Ludvíka Kolka z Brna. Kostel stavěla brněnská firma Moravostav za značné pomoci věřících. Stavba trvala tři roky. 10. září 1995 kostel posvětil brněnský biskup Msgr.  Vojtěch Cikrle.

Kostel je složen ze dvou prostorů  - lodi a adorační kaple. Prostory se setkávají na místě presbyteria, které je umístěno do prostoru věže. Věž je tvořena tak, že horizontály střech přecházejí do vertikály věže a ta se štěpí na trojvěží se symbolikou Nejsvětější Trojice. V jejím středu je kříž, jako symbol oběti Kristovy. Věže připomínají z pohledu od města sepnuté ruce, od Poštorné mají charakter jednoduché gotiky.

V trojvěží kostela jsou umístěny tři zvony. Největší z nich s názvem sv. Maria Bassanella váží 750 kg a věnovali jej věřící ze Soave v Itálii. Druhý zvon, nazvaný sv. Václav, váží 620 kg a věnovali ho manželé Dohnalovi z Berwyn (USA). Třetí váží 320 kg a věnovali jej břeclavští farníci.

Hlavní oltář navrhl akademický sochař Karel Stádník z Prahy. Zhotovil jej akademický sochař Petr Váňa z Řevnic. Je z bělošedého italského mramoru Botticina.

Barokní akantový rám v průčelí presbytáře je původní, zhotvený v 17 století pro kostel svatého Prokopa v Praze - Hlubočepích. tento kostel byl v roce 1962 odstraněn odstřelem. Sochař Karel Stádník jej zachránil před zničením několik dní před provedením odstřelu. Po důkladné restauraci tento rám věnoval břeclavskému koselu.

Uprostřed barokního rámu je kopie obrazu zavraždění svatého Václava od Petra Brandla, kterou vytvořila akademická malířka Jana Lukešová z Prahy. Také barokní svatostánek je původní - pochází z Chomutova.
Barevné vitráže v lodi kostela navrhli a zhotovili výtvarníci a skláři z Nového Boru Milan Drábek a Zdeněk Čáp. Znázorňují v abstraktním pojetí stvoření vesmíru a světa.
Čtyři okna v průčelí navrhl PhDr. Karel Rychlík z Brna. Znázorňují: Křest Krista v Jordánu (pravé okno), Snímání Krista z kříže (levé okno), Andělé svolávají k poslednímu soudu a Vzkříšení (okna na kůru).

Nad oltářem v presbytáři kostela visí kříž s kopií gotického Krista podle originálu ze začátku 14. století z Týnského chrámu v Praze, který vyřezal řezbář mistr Jiří Mácha ze Sedlčan u Prahy. Od žáků z řezbářské školy z Prahy pochází replika gotické Madony - originál pocházející ze začátku 14. století se nachází v Dloužeticích u Strakonic.
Autorem Křížové cesty je akademický sochař Karel Stádník.

V suterénu kostela je stálá výstava fotografií, na kterých je možno vidět jednotlivé etapy románského, gotického a barokního kostela až po současný kostel. Je zde také přednáškový sál v němž lze vidět zbytky románského zdiva historicky prvního kostela. V suterénu je též místnost pro setkávání mládeže a zkoušky chrámového sboru, prodejna náboženské literatury a kotelna.

Náklady na stavbu kostela činily 31,5 milionu Kč. Finanční prostředky byly opatřeny ze sbírek věřících břeclavské farnosti, sousedních farností, dobrovolných dárců celé republiky a za značného přispění věřících z Itálie, Rakouska a Německa. Svými příspěvky nejvíce pomohly farnosti Soave z Itálie a Wittenberg z Německa.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)