Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Karlovarský kraj » okres Sokolov » muzeum, galerie » Muzeum Kraslické dráhy - Kraslice (muzeum)

Muzeum Kraslické dráhy - Kraslice (muzeum) [35168]


    další pojmenování: Železniční spolek Klub M 131.1

Muzejní expozice má za cíl seznámit návštěvníky s vývojem a historií jak samotné Kraslické dráhy, tak i v přilehlém regionu Sokolovska a přilehlých oblastí tzv. Vogtlandu v Sasku.

Současně jsou zde vhodnou a bezpečnou formou uloženy vzácné exponáty z historie železniční dopravy, které jsou v majetku zúčastněných institucí i soukromých osob. Muzeum přispěje ke zvýšení turistického ruchu v městě Kraslicích (které v současné době žádné muzeum nemá) a v celé oblasti. Expozice bude propagovat železnici jako ekologický způsob dopravy i všechny zúčastněné instituce.

Výstava je koncipována jako tzv. rodinná, tedy aby na ní „své exponáty“ našli děti i dospělí. Současně bude výstava jako dvojjazyčná – veškeré texty a popisky budou v českém i německém jazyce.

V prostorách muzea jsou vystaveny exponáty a dokumenty následujících majitelů: exponáty dlouhodobě zapůjčené spolkem Eisenbahnfreunde Klingenthal e.V. exponáty z majetku Železničního spolku Klub M 131.1 .

dlouhodobě zapůjčené exponáty z majetku Českých drah, a.s. (např. trojrozměrné předměty získané v rámci akcí „Elektrizace Kadaň – Karlovy Vary“ nebo „DOZZ Plzeň hl. n. – Žatec západ II. etapa) dlouhodobě zapůjčené exponáty z majetku a.s. Viamont exponáty zapůjčené soukromými vlastníky (Robert Koutný, Karel Pejřil, Ing. Karel Mareček aj.)

Expozice je umístěna ve dvou místnostech, bývalé nádražní restaurace v Kraslicích.

Jedna z místností je věnována železniční infrastruktuře. Jsou zde exponáty traťových mechanismů, součásti železničního svršku, návěstidla, sdělovací technika atd. Druhá místnost bude zaměřena na železniční dopravu a přepravu. Kromě trojrozměrných exponátů (stroj na tisk lepenkových jízdenek, stavědlový přístroj aj.) zde budou instalovány i různé dokumenty, plány stanic a jiné písemnosti.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)