Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Moravskoslezský kraj » okres Ostrava-město » hrad, zámek, tvrz » Zámek Zábřeh - Ostrava-Zábřeh (zámek)

Zámek Zábřeh - Ostrava-Zábřeh (zámek) [35154]



Původně gotická vodní tvrz na řece Odře byla Ctiborem Syrakovským z Pěrkova přestavěna na pohodlnější renesanční zámek.
Odtud také název Zábřeh, tj. "za břehem" Odry. V polovině 17.století byl zámek barokizován a přešel pod olomoucké biskupství- stal se sídlem jeho hospodářské správy a pivovaru (první písemná zmínka o vaření piva zde je již z roku 1574!!!)...
1288 - PRVNÍ ZMÍNKA O VSI ZÁBŘEHU V PRAMENECH
14.4. t.r. jí olomoucký biskup udělil jako léno bratrům Stange. Ti drželi také nedaleký Místek, Sviadnov a Kunčičky u Bašky. Tehdejší název byl Heinrichsdorf (Jindřichova Ves - snad dle Jindřich Stange.)

Do počátku 16. století je Zábřeh v držení více než dvaceti šlechtických rodů.

1529 - PRVNÍ PÍSEMNÁ ZMÍNKA O ZDEJŠÍ TVRZI
Toho roku přijal léno na tvrz a ves Ladislav z Kadaně. Když o pět let později umírá, jeho syn Zábřeh postupuje Hanušovi Petřvaldskému z Petřvaldu. Petřvaldští patřili k významným šlechtickým rodům na Moravě, kde jim patřil hrad Bouzov. Koncem 16. století pak vystavěli renesanční zámky v Račicích a Buchlovicích na jižní Moravě a v nedaleké Staré Vsi (dnes sídlo obecního úřadu). Zábřežská tvrz se stává hlavním sídlem zámožného rytíře Jana ml. z Petřvaldu.

1576 - PRAKŠIČTÍ ZE ZÁSTŘIZL NA ZÁBŘEHU
Sňatky přechází zámek na rod Prakšických ze Zástřizl, žena Jana st. Anna Marie pocházela ze slavného českého rodu, pánů z Rožmitálu a Blatné, který po svém majetkovém úpadku v Čechách hledal uplatnění na Moravě ve službách biskupa.

1594 - CTIBOR SYRAKOVSKÝ Z PĚRKOVA
Zábřežské léno zakupuje Ctibor Syrakovský z Pěrkova- přísedící manského soudu a nejvyšší písař markrabství moravského. Na místě ne právě pohodlné gotické tvrze staví Bernard Barský z Baště zámek renesančního slohu. Koncem 16. století na něm Syrakovský, zřejmě po vzoru svého dalšího zámku ve Staré Vsi, provádí drobné stavební úpravy. Když v roce 1600 umírá, drží léno dále jeho synové.

1620
Po Bílé hoře olomoucký biskup odnímá zábřežské léno luteránským majitelům a uděluje je postupně několika katolickým rodům.

1639 - ORLÍKOVÉ NA ZÁBŘEHU
T.r. kupuje Zábřeh olomoucký kanovník, později děkan olomoucké kapituly Ondřej Orlík, sv. p. z Laziska. Ač z váženého polského rodu, stalo se působení právě jeho potomků Zábřehu osudným. Od roku 1659 je pánem na zámku vnuk Mikuláš Felix Orlík, sv. p. Dle půhonů se jedná o sadistu a sexuálního maniaka, jehož kruté činy na poddaných byly nakonec potrestány odebráním léna.

1652 - OLOMOUCKÁ KAPITULA
Zábřeh přestává být lenní statkem a dostává se natrvalo pod vládu olomoucké kapituly. Ta jej spolu s Výškovicemi a Starou Bělou připojuje k petřvaldskému panství. Zámek je pak sídlem hospodářské správy.

1848
Zámek je nadále sídlem správy kapitulního dvora (1. pozemková reforma).

1919
Zámek slouží pro bytové účely. V roce 1921 tu bydlí 10 domácností o 50 členech.

1948
Život na zámku utichá, v budovách sídlí n.p. Bytostav, závod mechanizace.

1989
Zámek nabízí realitní kancelář několik let neúspěšně k prodeji.

2005 - NÁVRAT ZÁMKU ZÁBŘEH
Počátkem roku zámek kupují pan Petr Hradil a pan Erich Bergmann. O dva roky později je tato kulturní památka rekonstruována a vrácena historii. Otevírá se návštěvníkům jako historický hotel, stylový restaurant, domácí pivovar s pivnicí (ten zde existoval již v roce 1574!!!), vinný sklep a pivní koupele.

Zpracováno dle článku Jiřího Tichánka

strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)