Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Vyškov » pomník, památník » Pomník maršála Kutuzova - Křenovice (pomník)

Pomník maršála Kutuzova - Křenovice (pomník) [35068]



Pomník maršála Kutuzova je v Křenovicích v parkové úpravě ulice Na Liškově.

Křenovice byly před bitvou u Slavkova roku 1805 středem pozornosti všech zúčastněných armád a staly se přímým svědkem následných událostí. V dolní části náměstí se dodnes nachází dům čp. 65, ve kterém se před bitvou u Slavkova nejprve usadili Francouzi a následně si zde zřídil hlavní štáb vrchní velitel spojené rusko-rakouské armády M.I.Kutuzov, v té době v hodnosti generála pěchoty.

Michail Illarionovič Goleniščev Kutuzov (1745-1813) byl jedním ze zakladatelů vojenského umění v Rusku.  Celý svůj život věnoval vojenské službě vlasti. Sloužil od svých šestnácti let a zasvětil armádě přes 50 let svého života. Za války s Turky utrpěl roku 1774 zranění, po kterém oslepl na jedno oko. Vynikal skvělou pamětí a velkou výmluvností. Vzdělání a talent se u něho pojily se značnou dávkou vojenskou lstivostí. Dával přednost taktizování před přímou konfrontací. Po prohrané bitvě U Slavkova se neprávem všechna vina kladla právě jemu. Když však roku 1812 napdl Napoleon Rusko, byl opět povolán do čela Ruské armády.

S myšlenkou vybudovat památník K.I.Kutuzova v Křenovicích přišel v roce 1973 pan Karel Ochman. Sádrový model ve zmenšené velikosti vypracoval architekt Přemysl Blumajer. Původní projekt uvažoval s vytesáním pomníku z pískovce, K realizaci však nedošlo. Až v roce 2005 se rozhodl umělecký kovář Oldřich Bartošek tento záměr uskutešnit a vytvořil sochu z měděného tepaného plechu.

Náklady spojené s realizací pomníku a úpravou jeho okolí nesla Obec Křenovice a Klub Rusko z Prahy.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)