Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Jihomoravský kraj » okres Brno-venkov » historická budova » Radnice - Lomnice (historická budova)

Radnice - Lomnice (historická budova) [35053]



Stavba radnice pochází z druhé poloviny 17. století a byla vystavěna nákladem Františka Serenyiho současně s kostelem jako architektonická součást jednotně řešeného náměstí. Objekt radnice je dvoupatrová řadová budova obdélníkového půdorysu v jejímž průčelí je na osu vestavěná věž o třech patrech. Celková oprava proběhla v letech 1998-1999.

 

Urbanistickou protiváhou monumentálního farního kostela je budova radnice na protilehlé straně náměstí, vyjadřující sebevědomí lomnických obyvatel, osvobozených od robot a využívajících veškerých práv a privilegií, které pozvedli Lomnici na úroveň královských měst.

Radnice byla vystavena na popud hraběte Františka Gabriela, který tak chtěl symbolicky stvrdit váhu svých privilegií. Ačkoli není známé přesné datum jejího vzniku, lze předpokládat, že vnikla mezi lety 1669-1680, kdy je výslovně zmiňována v pramenech.

Patrová budova založena na ose příčného obdélníku s předsunutou hranolovou věží má fasáda koncipovanou podle manýristických dekorativních zásad, utkaných z lizénových rámů a zrcadel, čímž se blíží některým světovým projektů císařského architekta Giovanni Pietra Tencally, z nichž nejvíce vyniká fasáda biskupského zámku v Chropyni. Celková podoba radnice, zapadající skvěle do celkového urbanistického rámce městečka vycházela z širší koncepce a především z dokonalého citu pro ztvárnění monumentálních tendencí raného baroka na umělecké periferié.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)