Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Prostějov » stadion, sport.areál » Stadion ve Sportovní ulici - Prostějov (fotbalový stadion)

Stadion ve Sportovní ulici - Prostějov (fotbalový stadion) [35029]


    další pojmenování: Želízka

Stadion ve Sportovní ulici v Prostějově, má bohatou historii a nejistou budoucnost. Postaven byl klubem SK Prostějov. Důvodem bylo vyvlastnění hřiště ve Vrahovické ulici v roce 1928. Stavba nového stánku byla realizována ihned a jen z prostředků klubu! Klub byl založen již  roce 1904 a patří mezi nejstarší  u nás. Od svého začátku patřil k nejvýznamějším v republice. Několikrát vyhrál Hanáckou župu a zvítězil i v mistrovství Moravy. V sezoně 1932/33 si vybojoval účast ve 2.lize, kterou hned vyhrál a přešel do elitní čtrnáctky klubů ČSR. Zde skončil dvakrát třetí za Spartou a Slávií. Účastnil se i tehdejšího Středoevropského poháru, což byla tehdy nejvyšší možná soutěž, kterou šlo tehdy hrát. Poslední sezona v 1.lize byla v sezoně 1945/46.

Poválečná léta se na stadionu hrávala nižší soutěž. Klub nesl názvy Sokol, ČSSZ, Tatran, či Slovan. V roce 1958 došlo sloučení s klubem Baníku Prostějov a vznikla TJ Železárny. Ta byla v osmdesátých letech velmi úspěšná a hrávala druhou nejvyšší soutěž 1.NFL. Zde hrávala pravidelně s týmy Olomouce, Jablonce, Teplic, Liberce, Č.Budějovic, Plzně a dalšími.

Nové porevoluční změny však klubu nepřály. Patronátní podnik Železárny opustil fotbalové dění. Klub stagnoval a sestopil až do divize. V roce 1996 se dočkal fůze s klubem FC LeRK Brno. Rázem byla opět druhá nejvyšší soutěž a dvě desátá místa. Bohužel tím slavná léta stadionu skončily. V sezoně 2002/03 klub sestupuje administrativní cestou. Důvodem bylo nesplnění kritéria projektu "Stadiony", kdy se požadavalo zmodernizování stánku a zázemí. Klub ztratil statut profesionálního mužstva. To se rozpadá a torzo se řítí až do krajského přeboru. Vedení mužstva nemá síly a prostředky.

V sezně 2006/07 vzniká klub 1.SK Prostějov. Ten přebírá všechny soutěže od SK LeRK. Stadion však zůsává v držení společnosti. Nadále chátrá a slouží jen k občasným tréninkům mládeže. Jedna z tribun je dokonce zbourána, v zázemí vznikají mimosportovní prostory. Osud stadionu je nadále nejasný.

Kapacita stánku byla označována 8 000 míst. V minulosti k němu přiléhal areál dalších hracích ploch - areál Za Hloučelou s travnatým a škvárovým hřištěm (dnes v rekonstrukci - 1.SK) a hřiště Baníku za kolejemi (dnes na ploše hotel TK+ a tenisový areál).

 

 




strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)