Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Podmokly (obec) [3501]



Počet obyvatel : 163

Podmokly jsou malebná vesnička v šumavském podhůří, 4 km vzdušnou čarou na východ od Sušice, v údolí Podmokelského potoka. První písemná zmínka je z roku 1045 v darovací listině Břetislava I. Břevnovskému klášteru.

Podmokly patří do oblasti Podlesí, odkud od nepaměti odcházeli obyvatelé za prací do celého světa jako řemeslníci, hudebníci, cirkusáci...

V obci najdeme barokní kapli z 18. století, pomník padlých z I.světové války a dnes již téměř k nepoznání přestavěnou budovu zámku a bývalého deskového statku, kde 16 let žil profesor hudby a přítel Anonína Dvořáka, Václav Kopta, který proslavil českou hudbu a poezii daleko za mořem.

Bez zajímavosti není ani budova bývalé synagogy s přilehlou rázovitou částí obce obývanou až do konce 19. století početnou židovskou komunitou.

Trochu stranou od Podmokel, na úbočí Kalov, se pak nachází jeden z nejstarších židovských hřitovů v Pošumaví s krásným výhledem k Žihobcům a Javorníku se Žďánovem.

Od roku 2003 má obec svůj znak a prapor, jehož motiv vystihuje právě popsanou historii a polohu obce. Modrá barva znázorňuje vodu, stříbrné ostrve poukazují na keltské osídlení a stříbrá lyra je odkazem hudební tradice související s pobytem prof. Václava Kopty.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
obec, osada Podmokly (osada) Plzeň-sever
obec, osada Podmokly (obec) Klatovy
obec, osada Podmokly (obec) Rokycany



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)