Přihlásit
Mobilní verze s GPS

Plánice (město) [3500]



Plánice, nacházející se na Klatovsku, pro svou malebnost, historii, stavební památky, krásnou přírodu svého okolí a sportovní vyžití je stále častěji vyhledávaným místem pro rekreaci a odpočinek. V Plánici žije 940 obyvatel, správní území zahrnuje dalších 11 obcí.

Mezi kulturní památky patří především poutní kostel Narození Panny Marie postavený K.I.Dientzenhoferem, v osadě Nicov, ležící 2 km východně od Plánice, plánický farní kostel sv. Blažeje a mariánský sloup se sousoším Nejsvětější Trojice, který prošel v letech 1998 – 99 celkovou rekonstrukcí.

Plánice se může chlubit mnoha významnými rodáky nebo osobnostmi, které zde působily. Tím nejdůležitějším je bezesporu František Křižík (1847-1941), vynálezce a průkopník rozvoje elektrifikace v Čechách. Muzeum F.K. se nachází v jeho rodném domku.

V posledních letech se pro rozvoj města udělalo mnohé. V roce 2000 byl vystavěn víceúčelový sportovní areál s celoročním provozem (v zimních měsících je využíván jako kluziště). V roce 2004 byl areál doplněn o dětské hřiště, financované sponzory a obchodními partnery obce a v roce 2005 o stavbu (rekonstrukci) tělocvičny ZŠ.

V roce 2001 byl v Plánici slavnostně otevřen Spolkový dům, jehož výstavbou se město dočkalo společenského zařízení s dostatečně velkým sálem pro kvalitnější fungování občanské a spolkové činnosti. Na patřičné úrovni slouží tento dům i jako kulturní a společenské centrum celého mikroregionu Plánicko. Na výstavbě tohoto domu se formou bezplatných brigád podílely všechny místní spolky.

Kompletní a velmi zdařilou rekonstrukcí prošla v roce 2005 budova ZŠ. Škola tak důstojně oslavila 100. výročí svého trvání.

V roce 2006 obec, především díky nezištné pomoci plánického SDH zachránila a opravila kapličku sv. Václava (od státu ji převzala v havarijním stavu).

Plánice, která je zapojena do POV od roku 1996, uspěla v soutěži „Vesnice roku“ dvakrát. V roce 2001 se stala vítězem krajského kola a v roce 2004 získala Bílou stuhu za práci s mládeží.

Zdárný rozvoj města Plánice za poslední léta utvrzuje jeho představitele v přesvědčení o reálnosti vzniku plánického regionu jako významného centra turistického ruchu.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie


Města, obce se stejným, nebo podobným názvem
Typ Název Vl. Zn. Okres
město, městys Plánice (město) Klatovy
obec, osada Újezd u Plánice (obec) Klatovy



(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)