Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Prostějov » letiště » Letiště - Prostějov (letiště)

Letiště - Prostějov (letiště) [34983]



Prostějovské letiště leží jihovýchodně u města. Jedná se o velké neveřejné vnitrostátní letiště, z větší části využívané armádou ČR. Vzniklo na popud vlády, kdy sem bylo v roce 1921 navrženo umístění Leteckého učiliště Cheb. Důvodem bylo časté nechtěné přelétání strojů přes hranice. Poslanecká sněmovna 5.4.1922 vzduchoplaveckému učilišti v Prostějově požehnala. Vznikl tak brzy moderní areál budov a zázemí. Předválečné VLU bylo vysoce kvalitní vojenskou školou, která vychovávala skutečné bojovníky oddané vlasti. Mnozí z těch, kteří na prostějovské půdě začínali životní dráhu vojenského pilota, patřili v období druhé světové války k hrdinům, na které svět dodnes s úctou vzpomíná. Mezi mnoha k nim patří i rodák z nedalekých Otaslavic, Josef František, který se stal nejúspěšněším stíhačem Bitvy o Británii, nebo genmjr. František Peřina, rodák z Morkůvek, který byl nejúspěšnějším československým stíhačem ve Francii.

Za 2.světové války za okupace zde byly umístěny německé letecké školní jednotky. Jednalo se nejprve o Fliegerausbildungsregiment (FAR) 43. Později zde působila jednotka Flugzeugführerschule FFS A/B 71 Prossnitz. V závěru války zde byly také umístěny bojové jednotky 1./JG 53 "Pik As", Stab.a II/JG 77 a 4./NJG 100. Spojeneckým náletem dne 24.srpna, byly zničeny objekty celé severní strany letiště a poškozena letištní plocha. Ta však byla, díky svému travnatému povrchu, rychle opravena. Letecká kasárna přežila nálet téměř bez úhony.

po válce VLU bylo obnoveno a sloužilo do 31.8.1959. Tehdy byl 1.letecký školní pluk přemístěn do Prešova. V prosinci 1968 byl na letiště Stichovice přemístěn 12. vrtulníkový pluk z Olomouce. V roce 1969 byl tento pluk zrušen a jeho technika byla přemístěna na letiště Prostějov. Zůstaly po něm pouze tři vrtulníkové letky, které měly ve výzbroji typy Mi-8, Mi-4 a Mi-1. Spolu s letkou An-2, tvořily odloučenou část 1.dopravně-výsadkového pluku s velením v Mošnově. Mimo leteckého útvaru byly v té době v leteckých kasárnách dislokovány ještě výsadkové útvary z Prešova a Holešova. Tento stav vydržel až do roku 1974. Vrtulníky byly nakonec přemístěny do sousedního Přerova a v kasárnách zůstali pouze výsadkáři.

V novodobé historii zde slouží vojenské prostory elitním průzkumným sborům naší armády, které v rámci jednotek NATO slouží po celém světě.

 

Jižní část letiště slouží civilnímu létání. Je zde Aeroklub Josefa Františka. V aeroklubu je možnost výuky plachtění, skoků padákem a pod. Jeho historie sahá již k roku 1934. Zdejší klub získal mnoho ocenění a rekordů nejen v ČR, ČSSR, ale i ve světě.

 

 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)