Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Olomoucký kraj » okres Prostějov » rezervace, přír.zajímavost » Velký Kosíř (Přírodní park)

Velký Kosíř (Přírodní park) [34953]

Přírodní památka (PP)

Přírodní park Velký Kosíř s nejvyšším vrcholem Hané - 442 m n.m., je zdaleka viditelnou horou. Ta je porostlá komplexem smrku a dubu, s příměsí akátu a jedle. Na jižních svazích od dob středověku stávaly vinice. Dnes je připomínají jen terasovité plochy.

Hora byla osídlována od nejranějších dějin. Poblíž vrcholu stávalo prehistorické sídliště eneolitické kultury (3500-2500 let př.n.l.). Rozloha činila téměř 7 ha.  Jiné opevněné sídliště z pozdní doby kamenné se nachází u obce Čelechovice na Hané, v místě nazývané U Varhan nebo Ostichovec. V blízkosti valů jsou neolitické mohyly s průměrnou výškou 80 cm. U Stařechovic jsou zase četné nálezy z doby bronzové.

Součástí parku je naučná stezka Velký Kosíř a tzv.Mánesova cesta. Severně od vrcholu Kosíře stával dvorec Lusthós-Gabrielov. Sloužil rodu Sylva-Taroucca ze zámku v Čechách pod Kosířem k piknikům a hospodářským účelům. Jeho zahrady, rybník a zbytky kamenných zídek se zčásti dochovaly. U Lhoty pod Kosířem je zase patrné 100 m velké středověké opevnění. Na Kosíři se nachází např. pomník Františku Palackému (1898), či letecké havarii Tygří letky, jsou zde četné sady, lomy aj.. Proslulý je tzv. Čelechovický devon. Zdejší zkameněliny s trilobity zkoumal samotný J.Barrande. Kolem hory je několik historických památek a turistických zajímavostí - Čechy pod Kosířem (zámek s parkem, muzeum kočárů, muzeum hasící techniky), Stařechovice (kostel a místo kdysi významné tvrze), Slatinice (lázně), Drahanovice (tvrz Černá věž) a další.

Rozloha parku činí 490 ha a PP byl zřízen v r.2000, když klidovou oblastí byl od roku 1987. Součástí parku jsou přírodní rezervace -  Andělova zmola, Studený kout, Státní lom, Vápenice, Růžičkův lom a Malý Kosíř.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)