Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Polsko » okres * Polsko » rozhledna » Kralický sněžník (zaniklá rozhledna)

Kralický sněžník (zaniklá rozhledna) [34942]



 

Až do 70. let minulého století byla výraznou dominantou Králického Sněžníku rozhledna, o jejíž vybudování dlouho usiloval Kladský horský spolek. Pozemky však patřily ke statku Švýcárna (dnes Schronisko Na Śniezniku) na pruské straně hor, který vlastnila Marianna Oranžská, manželka prince Albrechta z vládnoucího rodu Hohenzollernů. V roce 1871 tam nechala vybudovat turistickou chatu, která funguje dodnes, stavbě věže však nepřála.

Po princeznině smrti podal Kladský horský spolek žádost Albrechtovi Pruskému, jenž ji zamítl. Novou příležitost členové spolku vycítili v roce 1888, kdy zemřel císař Vilém. Stavba měla nést jeho jméno a Albrechtovi nezbylo než souhlasit. Vymínil si však přísné ochranářské zásady. Turisté museli používat určené cesty, nesměli sešlapávat terén na vrcholu ani znečišťovat okolí. Finance spolek zajistil vydáním dluhopisů, stavba započala v roce 1895. „Počasí po větší část roku stavební práce nedovolilo. Pracovalo se tu jen 69 až 88 dní v roce,“ uvádí geolog, historik a spisovatel Zdeněk Gába.

Vyrostla věž vysoká 34,3 metry, jež měla pět pater, 145 schodů, vyhlídková plošina se nacházela ve výšce třiceti metrů. Turisté ji navštěvovali od července 1899. V přízemí nalezli restauraci i pamětní halu císaře Viléma I. s jeho bustou.

Rozhledna byla přístupná až do 15. července 1941, kdy nájemce Ernst Frenzel musel odejít do války, v níž zahynul. Věž se pak stala terčem vandalů. V říjnu 1973 polští vojáci chátrající věž odstřelili. 


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)