Přihlásit
Mobilní verze s GPS
Královéhradecký kraj » okres Náchod » restaurace, hostinec » Lázně Rezek (hotel, penzion)

Lázně Rezek (hotel, penzion) [34920]


    další pojmenování: Rezek (hotel)

Rezek najdete v lesním zátiší, asi 1,5 km od Nového Města n.Metují. Původně zde byla studánka s údajně léčivými účinky. Zprávy o tom existují již z r. 1610. V roce 1637 postavil v těchto místech tamější hejtman Göstl kapličku zasvěcenou sv. Barboře. K ní náležela také poustevna. To však nesouvisí tolik se studánkou, jako s těžbou stříbra v nedalekém Klopotovském údolí. Sv. Barbora měla zajistit úspěch.

O něco později, v roce 1740 byly zde postaveny obecní lázně a hospoda. O léčbu byl velký zájem, ale obec neměla prostředky na správu lázní a tak vše, včetně lesa, odkoupil hrabě Ant.Leslie. Zchátralé lázně obnovil a přestavěl. Již v r. 1801 zde stála nová budova – zděná.

Později se lázně staly majetkem pana Josefa Bartoně, který je rovněž zveleboval a rozšiřoval.

V 19. a 1.pol. 20. století lázně navštívila řada našich významných osobností. Z nich lze jmenovat např. zakladatele Sokola Miroslava Tyrše a také Jana Nerudu, který zde údajně psal své Písně kosmické. Po válce již sláva lázní upadala – lázně byly ve správě státu. Dnes je zde penzion, který nabízí společenské akce pro 100 osob a ubytování pro 120 osob.

Do Rezku můžete jet autem (parkování je tu zdarma) z Nového Města nad Metují (Rezeckou ulicí a pak asi 1 km lesem ) nebo pěšky po modré značce.


strana 1
    Vložení nových fotografií přidat fotografie





(c) 2003-2020 M.Kamler - KrasneCesko.cz   *  Kopírování obsahu a fotografií jen se souhlasem autorů!
Verze pro zařízení s GPS (mobily, tablety)